Τη συμβολή του Δήμου Τρικκαίων στο έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ζήτησαν σήμερα τα μέλη της κινητής Μονάδας, που επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Τρικκαίων. Συνομιλώντας με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Αναστασίου, οι κ. Γιάννης Περογιαννάκης και Μπιλάλ Καμάρ, εξέθεσαν τον σκοπό, τους στόχους και τις δράσεις του ΔΟΜ. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια που, παράλληλα με τις εθνικές προσπάθειες στην ΕΕ, επιδιώκει την ενίσχυση της ηθελημένης επιστροφής μεταναστών στην πατρίδα του. Μέσω παρόμοιων επισκέψεων και επαφών, μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων και γενικότερα, εκστρατείας ενημέρωσης, οι μετανάστες που θα επιστρέψουν, γνωρίζουν ότι εξασφαλίζονται.
Διότι, όπως αναφέρθηκε, τους δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα, εισιτήριο, ποσό 600 ευρώ, καθώς και, σε περίπτωση ύπαρξης προσόντων, πιθανότητα εύρεσης εργασίας στον τόπο τους. Τα χρήματα προέρχονται κατά 75 % από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής)και κατά 25% από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας, οι δύο εκπρόσωποι του ΔΟΜ, ζήτησαν από τον Δήμο Τρικκαίων προβολή της προσπάθειάς τους. Ο κ. Παπαστεργίου συμφώνησε στην αναγκαιότητα υποβοήθησης της εκστρατείας, ενημερώνοντας βεβαίως ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι μετανάστες στον νομό Τρικάλων έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτούς άλλων περιοχών: έχουν σχεδόν ενσωματωθεί, δεν δημιούργησαν προβλήματα απασχολούνται σε εργασίες ή έχουν ανοίξει δικές τους δουλειές.
Το υλικό (αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια σε πλήθος γλωσσών) θα διατίθεται από τη Δευτέρα στα δύο κεντρικά ΚΕΠ του Δήμου, στην πόλη των Τρικάλων.
Για πληροφορίες ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα 210-9919040 (Αθήνα), 2313317349 (Θεσσαλονίκη), 6987174402 (κινητή μονάδα) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση greece.iom.int