Αύριο Τρίτη 14 Ιουλίου(19:30), θα διεξαχθεί στο Επιμελητήριο Τρικάλων η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας. Όπως αναφέρεται από το γραφείο Τύπου της Συνεταιριστικής πρόκειται για μια επετειακή Γενική Συνέλευση, αφού αφορά τον απολογισμό της 20η χρήσης της Τράπεζας, που αποτυπώνει και για το 2014 τα ισχυρά και διαχρονικά ανοδικά της μεγέθη, την δυνατότητα να ξεπερνά τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση στο χαρτοφυλάκιό της, καθώς και την σταθερότητα της όσον αφορά την ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια.

Δυστυχώς όμως γίνεται  σε ένα πολύ αρνητικό οικονομικό περιβάλλον με τις Τράπεζες κλειστές, με ουρές στα ΑΤΜ, με περιορισμούς στις τραπεζικές εργασίες και την κίνηση κεφαλαίων. Ήδη η αναιμική ανάπτυξη και η μικρή μείωση της ανεργίας του 2014, μεταστρέφονται σε ύφεση και δεν είναι γνωστό ποια θα είναι από εδώ και πέρα η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 Επιστρέφοντας στα μεγέθη και τα αποτελέσματα της Τράπεζας, σημειώνεται η για μία ακόμη φορά θετική πορεία των καταθέσεων που ανήλθαν στο τέλος του 2014 στα 212 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά  4,27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα οι χορηγήσεις ξεπερνούν τα 197 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 2,74%, όταν για το συστημικό τραπεζικό χώρο συνεχίζεται η πιστωτική συρρίκνωση.  Τα μεγέθη και οι εργασίες κατά το 2014 πρόσφεραν κερδοφορία προ προβλέψεων της τάξης των 5,5 εκατ. ευρώ, η οποία κατευθύνθηκε καθ’ ολοκληρία στις προβλέψεις, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των χορηγήσεων σε καθυστέρηση.

Η εξαετής ύφεση με τις εξαιρετικά αρνητικές της επιδράσεις που θεωρούνται μοναδικές για χώρα του ΟΟΣΑ μεταπολεμικά, έχουν οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση το χαρτοφυλάκιο των δανείων. Η Τράπεζα δραστηριοποιήθηκε έντονα για την αντιμετώπιση της κατάστασης αφενός με την αξιοποίηση της κερδοφορίας σε προβλέψεις έναντι του πιστωτικού Αφετέρου προχώρησε στη δημιουργία υπηρεσιών και πολιτικών οι οποίες αντιμετωπίζουν το θέμα προσφέροντας στους συνεργάσιμους δανειολήπτες ρυθμίσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν με καλύτερους όρους στις οφειλές τους, ενώ για τους μη συνεργάσιμους προχωρούν στις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών.

Παρ’ όλα όμως τα προβλήματα η Τράπεζα παραμένει σταθερή όσον αφορά τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της επάρκεια. Τα υψηλά διαθέσιμα του 2014 της έδωσαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας  του πρώτου εξαμήνου του 2015 χωρίς την προσφυγή σε ELA μέχρι την επιβολή της τραπεζικής αργίας. Επίσης όσον αφορά την κεφαλαιακή της επάρκεια, η Τράπεζα σύμφωνα με τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού – παθητικού που έγινε από ανεξάρτητους ελεγκτές ενόψει της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στο 2015, έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τη φερεγγυότητα της μόνο με την αποθεματοποίηση κερδών και την καθημερινή συγκέντρωση κεφαλαίου από την κανονική της λειτουργία.

Στη Γενική Συνέλευση η Τράπεζα, πέραν του απολογισμού των πεπραγμένων, είχε σκοπό να περιγράψει τις προσδοκίες της για μια έντονη αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον, όταν θα ομαλοποιούνταν η οικονομική κατάσταση της χώρας, μια πορεία για την οποία έχει προετοιμαστεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο θα προτείνονταν και η αύξηση του κεφαλαίου της ώστε να υποστηριχθεί κεφαλαιακά η αύξηση των μεγεθών της.  Αν και η αβεβαιότητα που επιστρέφει μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, οδηγεί ενδεχομένως σε περιορισμό των προσδοκιών αυτών, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας παραμείνει ισχυρή και χρήσιμη, συνεπής στο σκοπό λειτουργίας της που είναι η στήριξη της θεσσαλικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.