Μα είναι δυνατόν να αντιδρούν οι κάτοικοι μιας γειτονιάς στην αναβίωση ενός μύθου ο οποίος την συνοδεύει κοντά έναν αιώνα τώρα; Κι΄όμως είναι. Αυτό που συμβαίνει με τους Βαρουσιώτες, τουλάχιστον την διοίκηση του πολιτιστικού τους συλλόγου, είναι ακατανόητο.

Άλλωστε, σχετικά με τον Σακαφλιά, εκείνο που είναι καταγεγραμένο στη συνείδηση της κοινής γνώμης δεν είναι η μορφή ενός κακούργου αλλά η εξωραϊσμένη εικόνα του. Εκείνη του μάγκα που τον σκότωσαν στην περιοχή με τρόπο άδικο, μπαμπέσικο, σε ένα ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών, σύμφωνα τα ήθη του υποκόσμου της εποχής.

Το γνωστό τραγούδι του Τσιτσάνη, ταυτότητα για την πόλη των Τρικάλων, συνέβαλε καθοριστικά στην αποθέωση αυτής της ιστορίας. Τα «στενά», που επικαλείται ο Τρικαλινός δημιουργός, όπου «έφαγαν» τον Σακαφλιά οι αντίπαλοί του, εικάζεται ότι είναι αυτά του Βαρουσίου.

Ε, και λοιπόν; Τι κακό έπαθε το Βαρούσι από τον λαϊκό μύθο του Σακαφλιά;

Στο κάτω κάτω η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή έξω από τα Τρίκαλα περισσότερο για τα «δυό στενά» του τραγουδιού, παρά για το ίδιο της το όνομα…

*Η εικονογράφηση είναι από το ιστολόγιο του Δημήτρη Τσιγάρα, πρώην δημάρχου Καλλιδένδρου, ο οποίος ασχολήθηκε ενδελεχώς με την ιστορία του Σακαφλιά.

Κ.Τ.