Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν.Τρικάλων συμμετείχε στην ανοιχτή πρωτοβουλία που ξεκίνησε, πριν από ένα μήνα περίπου, από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα e-pontos.gr σε συνεργασία με διάφορους Ποντιακούς συλλόγους της Ελλάδος, για τη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ειδών προσωπικής υγιεινής και ρουχισμού για τους Σύριους πρόσφυγες.
Oπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, συγκεντρώσαμε στον υπόγειο χώρο του Πνευματικού κέντρου Τρικάλων το μεγαλύτερο όγκο των ειδών που προσέφεραν τα μέλη μας, οι χορευτές μας αλλά και διάφοροι άλλοι συμπολίτες μας. Σταδιακά, τις επόμενες ημέρες, συγκεντρώσαμε και κάποια επιπλέον πράγματα, τα περισσότερα από τα οποία τοποθετήθηκαν σε παλέτα και στάλθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν με ΙΧ αυτοκίνητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλέτα μεταφέρθηκε δωρεάν από τα Τρίκαλα έως τη Θεσσαλονίκη από το πρακτορείο μεταφορών «ΠΑΠΑΔΗΜΑ», τους οποίους ευχαριστούμε.
Το πρωί του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου συγκεντρωθήκαμε ομάδα εθελοντών στα γραφεία του Σωματείου "Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα" στη Θεσσαλονίκη, όπου φορτώσαμε σε φορτηγό όλα τα είδη, όλων των συλλόγων και από εκεί ξεκινήσαμε για την Ειδομένη του Ν.Κιλκίς ώστε να τα παραδώσουμε στους Σύριους πρόσφυγες.


Μπροστά στο δράμα των Σύριων προσφύγων, οι ποντιακής καταγωγής Έλληνες που ζήσαμε και μεγαλώσαμε με τις διηγήσεις των παππούδων μας για το δράμα της προσφυγιάς που ακολούθησε τη Γενοκτονία και τη Μικρασιατική Καταστροφή δεν θα μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε. Στα πρόσωπα των προσφύγων βλέπουμε τους δικούς μας παππούδες που έφτασαν στην Ελλάδα κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι από τους νεότουρκους και τους κεμαλικούς. Ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο προσφυγικό δράμα, ενώσαμε τις δυνάμεις και συγκεντρώσαμε μια μεγάλη ποσότητα βασικών ειδών πρώτης ανάγκης διατροφής, ένδυσης και φαρμάκων, περίπου πέντε τόνων, την οποία παραδώσαμε στην Ειδομένη, όπου συγκεντρώνονται οι Σύριοι πρόσφυγες προκειμένου να περάσουν τα σύνορα και να κατευθυνθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς και τους φίλους που βοήθησαν.