Δεν κρύβουν τη δυσφορία τους τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Τρικάλων για τις δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας Νίκου Φίλη. Σε κείμενο που υπογράφουν ο πρόεδρος Κοσμάς Αποστολίδης και η γραμματέας Νόπη Παπαδοπούλου αναφέρονται τα εξής: «Με μεγάλη λύπη και έκπληξη παρακολούθησε ο Ελληνικός λαός τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη σε τηλεοπτική εκπομπή μεγάλης θεαματικότητας, σχετικά με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο Υπουργός  με τις θέσεις του περί Εθνοκάθαρσης και όχι Γενοκτονίας δημιουργεί μία σειρά ερωτηματικών ως προς τις προθέσεις του ιδίου και πιθανόν της ίδιας της Κυβέρνησης.
Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων διακηρύσσει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι δηλώσεις του Υπουργού δεν μας πτοούν και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την παγκόσμια καταδίκη της Τουρκίας για τη Γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, καθώς και για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας αυτής.
Η πραγματική ιστορία της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής πρέπει να διδάσκεται στους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου, διότι η διαφύλαξη της ιστορικής και εθνικής μνήμης είναι ιερό χρέος όλων των Ελλήνων. Όποιος ξεχνάει το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει!»