Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων εν όψει των πρόωρων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου απέστειλε κοινή επιστολή σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές του Νομού Τρικάλων. Το τοπικό εμπόριο μετά από ένα εφιαλτικό τρίμηνο, αναμένει μετεκλογικά τις απαραίτητες κινήσεις για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και κυρίως την πολιτική σταθερότητα, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις συνθήκες αβεβαιότητας, που ενισχύουν συνεχώς την ανασφάλεια σε επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Ο εμπορικός κόσμος των Τρικάλων παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία την διαρκή και συνεχιζόμενη αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να συνεννοηθούν και το συνεχές πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο με την σειρά του προκαλεί μια σειρά πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων, που δεν λύνουν αλλά διογκώνουν το πρόβλημα και επιτείνουν το οικονομικό αδιέξοδο.

Οι προσδοκίες μας για την αποκατάσταση του σταθερού κλίματος και την επιστροφή της ομαλότητας τόσο στις αγορές όσο και στην κοινωνία δείχνουν εξωπραγματικές, μπροστά στην απροθυμία του πολιτικού κόσμου να συνεννοηθεί στις κρισιμότερες στιγμές που περνάει η χώρα μας. Η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας εντέλει εντείνει την πίεση στην αγορά, επηρεάζει τα δημόσια έσοδα και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τις επιχειρήσεις μας ή σε μετανάστευση ή στο οριστικό λουκέτο, με τραγικό αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας εργοδοτών και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Πολλά από τα δεινά που μας συμβαίνουν τα τελευταία έξι  χρόνια οφείλονται στο γεγονός ότι οι πέντε σύντομες κυβερνήσεις δεν πρόλαβαν και δεν κατάφεραν ποτέ να ολοκληρώσουν τα αυτονόητα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αυτή τη φορά είναι απαραίτητο, μετά τις επερχόμενες εκλογές, να πραγματοποιηθούν τα παρακάτω:

Η επίτευξη πολιτικής σταθερότητας με κυβέρνηση μακράς πνοής και ορίζοντα τετραετίας, η οποία θα αποκαταστήσει την κοινωνική και επιχειρηματική πίστη. Απαιτείται άσκηση κυβερνητικού έργου με συνεννόηση, συναίνεση και σοβαρότητα στο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, χωρίς τις αχρείαστες περιπέτειες επαναλαμβανόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. 

Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και επαναλειτουργία της αγοράς. Απαιτείται απόλυτη προσήλωση στη πραγματική μεγέθυνση και όχι στο «φούσκωμα» της οικονομίας. Καθήκον της νέας Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η εξισορρόπηση των απαιτήσεων των εταίρων με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας. Απαιτούνται προτάσεις με ισοδύναμα από «νέους πόρους χρήματος» για τη σταδιακή χαλάρωση των δυσβάσταχτων όρων της νέας δανειακής σύμβασης.

Επιλογή του αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, κάτι που καμία Κυβέρνηση δεν έκανε τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ θα ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να είχε κάνει. Η χάραξη και η εφαρμογή μίας συντεταγμένης Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη με Απασχόληση, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς. Το ελληνικό εμπόριο έχει επανειλημμένως καταθέσει επικαιροποιημένες προτάσεις για την αποτύπωση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας, την εξασφάλιση υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από την γραφειοκρατία, τον αθέμιτο ανταγωνισμό την εξόφθαλμη παρανομία και τις αυθαιρεσίες του Δημοσίου τομέα με τις εξωπραγματικές καθυστερήσεις, που κλείνουν την πόρτα στις επενδύσεις. Προσδοκούμε την ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενοι τα δικά μας μέσα. Η ταύτιση του ελληνικού χαρακτήρα με το επιχειρηματικό και εμπορικό δαιμόνιο και η εκμετάλλευση των υπαρκτών υποδομών και της τεχνογνωσίας που διαθέτουμε σε παραδοσιακούς τομείς, όπως το διεθνές εμπόριο, η αγροτική παραγωγή, η ελαφρά βιομηχανία, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, αλλά και οι νέες τεχνολογίες είναι η απάντηση για την έξοδο από την κρίση, για την καταπολέμηση της ανεργίας και  την επιστροφή στην ανάπτυξη. Οργανωμένα και συντεταγμένα με συμφωνημένο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπου θα εκτιμώνται όλα τα δεδομένα εκ των προτέρων, θα αξιολογούνται διαρκώς και θα διαμορφώνονται αναλόγως.

 Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς έχουμε την επίγνωση ότι ο χρόνος αντοχής, που μας έχει απομείνει είναι πλέον ελάχιστος. Χρειαζόμαστε απαραιτήτως μια Κυβέρνηση «Εθνικής Ελλάδος», που θα έχει την επιδεξιότητα να χειριστεί δύσκολες διαπραγματεύσεις, την ικανότητα να δημιουργήσει μια καλύτερη οικονομική και κοινωνική προοπτική και το σθένος να καταφέρει μια ισόνομη και ισότιμη ευρωπαϊκή πορεία.

Σας καλούμε να συμβάλλετε ουσιαστικά προς την κατεύθυνση των θέσεων των μικρομεσαίων της τοπικής και ελληνικής επιχειρηματικότητας με το μυαλό μας ήδη στην επόμενη ημέρα των εκλογών.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία, επισημαίνοντας ότι η αγορά θα ανοίξει, όταν θα κλείσουν οι κάλπες.»