Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Θανάση Μπαντέ « Ο Θουκυδίδης, ο πόλεμος και η πολιτική» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στο art café Σουίτα, στις 11:00 π.μ.
Ο Κώστας Μιχαλάκης και η Θεοδώρα Φαλαγκάρα, φιλόλογοι, οι οποίοι διδάσκουν στην Μέση Εκπαίδευση σε σχολεία της πόλης μας, αλλά και ο συγγραφέας, θα παρουσιάσουν το έργο του Θουκυδίδη, τις απόψεις του, το κριτικό του βλέμμα πάνω σε ανθρώπους και γεγονότα, όπως διαβάστηκε από τον κ. Μπαντέ
Ακόμη ένα βιβλίο για τον Θουκυδίδη;
Το βιβλίο του Θανάση Μπαντέ "Ο Θουκυδίδης, ο πόλεμος και η πολιτική" δεν αποτελεί απλώς ανασκόπηση ή περίληψη του έργου του Θουκυδίδη, αλλά επιχειρεί να καταδείξει την επικαιρότητά του διεισδύοντας στη βαθύτερη ουσία των εννοιών, όπως αυτές τίθενται. Η εξουσία, η δύναμη της ισχύος, ο πολιτικός αμοραλισμός, το συμφέρον, ο επεκτατισμός, οι ατομικές φιλοδοξίες, τα προτεκτοράτα και το ανεξέλεγκτο της επιθυμίας για κυριαρχία συνθέτουν την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση, που φαίνεται έρμαιο των παθών της. Κι αυτή, σε τελική ανάλυση, είναι και η έννοια της ιστορίας, που δεν μπορεί παρά να είναι μελέτη ανθρωπολογική, ως συστηματική καταγραφή της ανθρώπινης δράσης. Γιατί ο Θουκυδίδης φέρνει τον άνθρωπο, θα λέγαμε με τρόπο ανελέητο, μπροστά στις ίδιες του τις πράξεις ερευνώντας τη βαθύτερη φύση του.
Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο είναι δομημένο σε 28 ενότητες, ως θεματικές εννοιολογικών αναζητήσεων. Ο μικροπερίοδος λόγος, η αυτοτέλεια των ενοτήτων (θα μπορούσε να τις διαβάσει κανείς και ως ξεχωριστά κείμενα), τα εκτενή αποσπάσματα που παραθέτονται σε μετάφραση του Γεωργοπαπαδάκου και ο τρόπος της παρουσίασης των προσωπικοτήτων που πρωταγωνιστούν στα γεγονότα κάνουν το βιβλίο εύληπτο και κατανοητό, κατάλληλο και για αναγνώστες που ενδεχομένως δεν είναι εξοικειωμένοι με το έργο του Θουκυδίδη. Και ίσως αυτή να είναι και η βαθύτερη πρόθεση του συγγραφέα.  
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα.
Ο Θανάσης Μπαντές γεννήθηκε το 1975. Μεγάλωσε στις Σέρρες, όπου και τελείωσε το σχολείο. Το 1994 εισήχθη στο τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας, απ’ όπου και αποφοίτησε επιλέγοντας την κατεύθυνση της Φιλοσοφίας.
Ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αρθογραφεί τακτικά στην σερραϊκή εφημερίδα «Ελευθερία» και στην ιστοσελίδα Eranistis.net