Ολοκληρώθηκε τo Σχολείο «Κωστής Παλαμάς»  που άρχισε με τη διημερίδα στο  Μύλο Ματσόπουλου 23-24 Οκτωβρίου 2015 με θέμα: «Λαϊκός Πολιτισμός και Τουρισμός» όπου οι εισηγητές Δήμος Αβδελιώδης βραβευμένος σκηνοθέτης, Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας, μέλος της διεπιστημονικής ομάδας στις ανασκαφές στην Αμφίπολη, και Δρ. Άννα Μαυρολέων παρουσίασαν  ανοιχτές εισηγήσεις. Τα σεμιναριακά μαθήματα ήταν με διδάσκουσες τις: Δρ. Άννα Μαυρολέων και Δρ. Αναστασιάδου Δήμητρα

Γιατί «Κωστής Παλαμάς» ; Ο τίτλος του έργου δεν είναι τυχαίος. Ο Κωστής Παλαμάς ήταν ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας και συμβολίζει όχι μόνον το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και τη δημοσιογραφία. Ο Κωστής Παλαμάς ήταν πολύ υπερήφανος για τη δημοσιογραφική του ιδιότητα όπως δείχνει η αναφορά σε επιστολή του προς την Ένωση Συντακτών, με ημερομηνία 19 Αυγούστου 1935, «Ποιητή βέβαια με κράτησε να λογίζομαι το κυρίαρχο είδος της εργασίας μου, μα ποτέ δεν ξεχώρισα και ποτέ δεν το διέκρινα από την άλλη μου και από την όλη μου… δημοσιογραφική εργασία… Είμαι δημοσιογράφος και δεν το παρατρέχω, ούτε μπορώ να λησμονήσω το γένος μου… Γνωρίζουμε κι από την ιστορία πως οι δεινότεροι που συμβολίζουν τον πνευματικό κόσμο περάσανε συχνά από τη δημοσιογραφία».

Από 24-10-2015 μέχρι και 27-10-2015 ολοκληρώθηκαν τα σεμιναριακά μαθήματα του σχολείου στα Τρίκαλα. Παρακολουθήσαμε τις ενότητες α) Λαϊκός Πολιτισμός και Τουρισμός που αφορά την παρουσίαση και μελέτη θεμάτων πολιτισμού, λαϊκής παράδοσης, ιστορίας και αφήγησης.   Μέσα από την άσκηση - της αφήγησης, της μνήμης και της επιστροφής στο παρελθόν μπορούμε να στοχαστούμε το παρόν και το μέλλον. Κάποιοι από τους «συμμαθητές» μας αφηγήθηκαν ιστορικά γεγονότα για τις χαμένες πατρίδες, τον ξεριζωμό των Ελλήνων, τους εμφυλίους πολέμους.

Πολιτισμός και Τουριστική Αξιοποίηση  στα πλαίσια της διδασκαλίας μέσα από μια διττή οπτική του «τουρίστα/επισκέπτη» και του «πολίτη/διαχειριστή» προσπαθήσαμε να αναδείξουμε νέες οπτικές στην προβολή και διαχείριση των χώρων της Πόλης μας και των δρωμένων που τελέστηκαν κάποτε ή που ακόμα τελούνται σε αυτούς τους χώρους στα πλαίσια τουριστικής πολιτικής και αναπτυξιακής αξιοποίησης. Αρκετές ώρες μελετήσαμε σε βάθος θέματα ανθρώπινης επικοινωνίας, θεωρίας και πρακτικής του πολιτισμού με την εξειδικευμένη κατάρτιση στη διαχείριση τόσο των ανθρώπινων πόρων στις ομάδες και τους οργανισμούς όσο και των πολιτιστικών προϊόντων που παράγουν οι άνθρωποι και καλούνται να διατηρήσουν ως κληρονομιά.

Η κατάρτιση σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού και ανθρώπινων σχέσεων είναι πάντα επίκαιρη και άκρως ενδιαφέρουσα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δυο καθηγήτριες του ΕΚΠΑ, Δρ Άννα Μαυρολέων και Δρ Δήμητρα Αναστασιάδου για την άριστη παρουσίαση των θεμάτων πολιτισμού, λαϊκής παράδοσης, τουριστικής πολιτικής και αναπτυξιακής αξιοποίησης. Επίσης να ευχαριστήσω το Δήμο Τρικκαίων και την αεικίνητη αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κα Βασιλένα Μητσιάδη, για τη στήριξη του έργου Σχολεία «Κωστής Παλαμάς». 

Μπορέσαμε έτσι να επισκεφτούμε το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη. Η επίσκεψη αυτή προκάλεσε σε όλους δέος και έντονο προβληματισμό καθώς ήταν η πρώτη φορά που αντικρίσαμε τα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη Δημήτρη Κατσικογιάννη. Στους 1236 πίνακες και στα 114 γλυπτά  αντικατοπτρίζονται οι μεγάλοι αγώνες των λαών της εποχής μας. Οι αγωνιστές με τους χαρακτηριστικούς ψηλούς λαιμούς μας δείχνουν την ξεχωριστή υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια που νοιώθουν συμμετέχοντας σε αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, αδελφοσύνη και ειρήνη.

Μετά το πέρας των σεμιναριακών μαθημάτων πήραμε τις βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ευχαριστήσαμε και αποχαιρετήσαμε τις καθηγήτριές μας οι οποίες ακούραστες προσπάθησαν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις για τον πολιτισμό με την ελπίδα να  μπορέσουμε πάρουμε ιδέες και να παίξουμε κάποιο ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και την τουριστική ανάπτυξή του.