Ο Κίκο και ο Κούκι δεν είναι δύο συνηθισμένα σκυλιά, καθώς έχουν εκπαιδευτεί να ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα, που αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο για σπάνια ζώα και πτηνά.
Οι τετράποδοι σωτήρες της άγριας πανίδας της χώρας μας καταφέρνουν να εντοπίζουν με την όσφρησή τους τα επικίνδυνα δολώματα. Μάλιστα μόνο τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν βρει 30 δηλητηριασμένα ζώα (κυρίως σκυλιά και ελάχιστες αλεπούδες) και περισσότερα από δέκα κιλά δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ έχουν κάνει πάνω από 100 περιπολίες!
Ο Κίκο και ο Κούκι βρίσκονται στην υπηρεσία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) και του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του ασπροπάρη», που έχει στόχο τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών του σπάνιου γύπα στα Βαλκάνια.
Πεδίο δράσης των σκυλιών είναι για το μεν πρώτο το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ενώ για το δεύτερο τα Μετέωρα, όπου ζουν οι απειλούμενοι ασπροπάρηδες.
Οπως λένε οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), τα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί στην Ισπανία από τον βιολόγο Jesus Lopez Valladolid και όχι μόνο βρίσκουν το δηλητηριασμένο δόλωμα, ώστε να αφαιρεθεί από τη φύση προτού αποβεί μοιραίο για την άγρια ζωή, αλλά βοηθούν και στην αναγνώριση των περιοχών, όπου πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή για την εξάλειψη αυτού του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής.
Η δράση τους

«Μέσα στο χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Μετεώρων - Κόζιακα και Χασίων - Αντιχασίων έχουν βρει πολλά δηλητηριασμένα ζώα, αλλά και φόλες (κομμάτια δηλητηριασμένου κρέατος), που αν δεν είχαν ανιχνευτεί από την ομάδα τους, θα είχαν θύματα πολλά είδη άγριας πανίδας, ανάμεσα στα οποία και μερικούς από τους τελευταίους ασπροπάρηδες της Ελλάδας (λιγότερα από δέκα ζευγάρια έχουν απομείνει στη χώρα μας) ή άλλα απειλούμενα είδη πουλιών» λέει η εκπρόσωπος της ΕΟΕ, Ρούλα Τρίγκου.

Ο Κούκι είναι διασταύρωση γερμανικού ποιμενικού και μαλινουά. Οπως περιγράφει ο χειριστής του Δημήτρης Βαβύλης, συνεργάτης της Ορνιθολογικής, όταν ο Κούκι βρει τον στόχο του κάθεται δίπλα και περιμένει να πλησιάσει ο ίδιος για να τον επιβραβεύσει. «Σε αντίθεση με άλλα σκυλιά, το "δωράκι" του δεν είναι μεζές, αλλά ένα παιχνίδι που βγάζω από την τσέπη μου, το οποίο δαγκώνει και παίζουμε έντονα για λίγη ώρα. Αν η επιβράβευση ήταν φαγητό, μπορεί να μπερδευόταν και να έτρωγε τη φόλα».

Εφ. Espresso (Νίκος Πιτσιακίδης)