Οι Εθελοντές Τρικάλων ευαισθητοποιημένοι στην καταπολέμηση του AIDS και με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, που έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία χρόνια κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε άλλους τόσους ενημερώνει και αφυπνεί με σκοπό την εξάλειψη του ιού.
Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus - Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome - AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.
Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. 
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών λοιμώξεων HIV σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 15.109, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Από το σύνολο των 15.109 ατόμων με λοίμωξη HIV, που στη συντριπτική πλειονότητα (82,7%) είναι άντρες, οι 3.782 έχουν εμφανίσει AIDS, περίπου 7.700 βρίσκονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται
στους 2.562.Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά τη μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών (ΧΕΝ) κατά την περίοδο 2011-2013, (ποσοστά 26,2%, 48% και 30% αντίστοιχα), κατά την τελευταία διετία παρατηρήθηκε μείωση των περιστατικών λοίμωξης HIV στους ΧΕΝ (14,5% και 10,6%).
Συγκεκριμένα, οι ΧΕΝ που δηλώθηκαν ως HIV οροθετικοί στο δεκάμηνο του 2015 είναι 71 (10,6%), οι άντρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άντρες 329 (49,3%) και τα ετεροφυλόφιλα άτομα 100 (15%), ενώ ένα ποσοστό 25% των δηλωθέντων (167 άτομα) είναι ακαθόριστοι. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στη σεξουαλική επαφή κυρίως μεταξύ των ανδρών.
Μπορούμε να προφυλαχτούμε; Ναι και οι τρόποι προφύλαξης είναι:
 - συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή
 - αποφυγή επαναχρησιμοποίησης συριγγών
 - αποφυγή θηλασμού από μητέρες με HIV λοίμωξη
 - μακροχρόνια, αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση.