Την προσεχή Τετάρτη 29 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ.,  στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων, ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων διοργανώνει διάλεξη με ομιλητή την κ. Θεοδόση Τάσιο,  ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και θέμα: «Αν ξαναγύριζε ο Σωκράτης ή το πάθος για ήθος».

Ο Θεοδόσιος Π. Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά από Καλαμπακιώτες γονείς. Είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου (Ιταλία), επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Παν/μίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Παν/μίου, του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, του Παν/μίου Κύπρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχρημάτισε πρόεδρος διεθνών επιστημονικών ενώσεων, εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 400 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο του  2013 του απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE), Ζυρίχη.

Στην ομιλία του ο κ. Τάσιος  θα αναφερθεί στην βαθειά ευχαρίστηση που ένιωθε ο Σωκράτης, κάθε φορά που, ενώ στερούνταν κάτι, ικανοποιούσε την υποστασιακή του ανάγκη για αυτοεκπλήρωση μέσω της δικαιοσύνης προς τον Άλλον. Το παράδειγμα ζωής του Σωκράτη μπορεί να γίνει μάθημα ευδαίμονος βίου (ατομικού και κοινωνικού) για όλους μας.