Τον σοβαρό κίνδυνο να χαθούν πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας για την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ επεσήμανε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας σε ομιλία του στο ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Επιμελώς Επιχειρείν 2015. 

Όπως ανέφερε: «Η μη ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ λόγω καθυστέρησης στη δρομολόγηση διαδικασιών και έκδοση διοικητικών πράξεων,  που αφορούν στην ομαλή εκκίνηση και ορθολογική διαχείριση του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για απώλεια κοινοτικών πόρων».

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι κυβερνητικές παλινωδίες στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης επισημαίνοντας: «Το πάγωμα της ροής κεφαλαίων στην αγορά έχει φρενάρει ακόμη και τα έργα υπό κατασκευή, παγώνοντας την ανάπτυξη, αυξάνοντας την ανεργία και στερώντας έσοδα από τα ταμεία του κράτους, έσοδα που καλείται η παρούσα κυβέρνηση να βρει από επιπλέον φόρους. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η αγορά και η χώρα μας έχουν προκαλέσει μαζική φυγή καταθέσεων και επενδυτών και δραματική αύξηση των επισφαλών δανείων».

Τέλος ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου σε τρεις πυλώνες: το δημοσιονομικό και τη διαχείριση του χρέους, την παιδεία και την ανάπτυξη.