Με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη των αδερφών Τάκη και Μιχάλη Σαράντη, το μεσημέρι του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις της ΤΥΡΑΣ,  κατάθεση ψυχής σε πολλά της σημεία, άνοιξε ο κύκλος των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της επιχείρησης.

Παρόντες 25 δημοσιογράφοι, δέκα μάλιστα ως απεσταλμένοι από μεγάλες εφημερίδες των Αθηνών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν και να μάθουν την «συνταγή» βάσει της οποίας ένα τυροκομείο που ξεκίνησε με τον πατέρα, τους δύο γιούς και έναν …εργαζόμενο, τον Ιούνιο του 1985, έφτασε να είναι σήμερα ένας κολοσσός της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας με πέντε εργοστάσια (Τυρας, Όλυμπος, Ροδόπη, tyrboul, olympous Romania) 295 εκ. ευρώ πωλήσεις, και 1.119 εργαζόμενους!

Μέσα από τις απαντήσεις των ιδρυτών της Τρικαλινής βιομηχανίας ακούστηκαν πολλές αλήθειες, για όλο τον κλάδο, με αρκετές κατατοπιστικές λεπτομέρειες που βοήθησαν να βγουν σημαντικά συμπεράσματα για την πορεία της εταιρείας στα χρόνια που πέρασαν.

«Μυστική συνταγή» για την επιτυχία δεν υπάρχει- πως θα μπορούσε άλλωστε. Υπάρχουν όμως υποδειγματική ηγεσία, φιλόδοξοι στόχοι, πειθαρχία, καλή γνώση της δουλειάς και της αγοράς και - το κυριότερο- αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή συστατικά εξαιρετικά που οδηγούν στην επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτω από τα δύο αφεντικά τον όμιλο «τρέχουν» περίπου διακόσια στελέχη τα οποία, στην συντριπτική τους στην πλειοψηφία, κατάγονται από τα Τρίκαλα και γαλουχήθηκαν με την ποιοτική κουλτούρα του ομίλου.

Τα δύο αδέρφια –ιδιοκτήτες, λειτουργούσαν πάντα συμπληρωματικά ο ένας προς τον άλλον, αποφεύγοντας την περιττή δημοσιότητα, αλλά και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βλάψουν την επιχείρηση όπως π.χ. η εμπλοκή με το ποδόσφαιρο ή άλλου είδους παράλληλες επαγγελματικές ενασχολήσεις. Ακόμα και το χρηματιστήριο, ως εργαλείο χρηματοδότησης, φάνταζε πάντα στενός κορσές για την ΤΥΡΑΣ και το απέφευγαν με τα βδελυγμίας. «Δεν έχουμε σκοπό να εισαχθούμε ούτε στο μέλλον» ήταν η απάντηση σε σχετικό ερώτημα, με την προσθήκη «ποτέ βέβαια μη λες ποτέ, καθώς δεν ξέρουμε αν κάποτε θεωρηθεί επιτακτική ανάγκη και για μας».

Οι επιδόσεις στη δεκαετία

Οι αριθμοί όμως λένε τις μεγαλύτερες αλήθειες και δείχνουν ότι ο όμιλος αποπνέει υγεία σε όλα τα θεμελιώδη μεγέθη του. Τα τελευταία χρόνια η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Το 2014 η ΤΥΡΑΣ έκλεισε με 294 εκ. ευρώ τζίρο, έναντι 123 εκ. το 2010. Τα κέρδη από το επίπεδο των 12 εκ. το 2009, έφτασαν το 2014 στα 22 εκ. ευρώ, με μόνη αρνητική χρονιά το 2012 το οποίο έγραψε ζημιές 4 εκ. ευρώ. Οι θέσεις εργασίας από 713 που ήταν το 2004, ανήλθαν σήμερα στις 1.119. Σταθερά ανοδική τάση έχουν και οι εξαγωγές του ομίλου, καθώς από τα 12 εκ. ευρώ το 2004, συμβάλουν σήμερα στον ετήσιο τζίρο με 86 εκ. ευρώ. Συνολικά, κατά την τελευταία δεκαετία, επενδύθηκαν στην επιχείρηση 212 εκ. ευρώ με την αποκάλυψη ότι οι δύο μέτοχοι επανεπενδύουν κάθε χρόνο στην επιχείρηση το σύνολο των κερδών τους, κρατώντας μόνον όσα χρήματα χρειάζονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι αστοχίες. Η εξαγωγική δραστηριότητα γιαουρτιού προς τις ΗΠΑ δεν στέφθηκε με επιτυχία και το πρότζεκτ απέφερε απώλειες ύψους 10 εκ. ευρώ, όπως άλλωστε και η συμμετοχή σε Ρουμανική γαλακτοκομική επιχείρηση η οποία κόστισε 4 εκ.ευρώ χωρίς να ευοδωθεί η εξαγορά της. Πάντως το θέμα των ΗΠΑ παραμένει ανοιχτό για την εταιρεία καθώς διευκρινίστηκε ότι θα «κρίνουμε πότε μας βολεύει και θα επανέλθουμε».

Σε ότι αφορά τα περιθώρια για περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου στη χώρα μας, δηλαδή για εξαγορές και συγχωνεύσεις, οι αδερφοί Σαράντη εκτιμούν ότι αυτό είναι μονόδρομος αλλά διευκρίνισαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε κανένα νέο σχήμα αν δεν έχουν το πάνω χέρι οι ίδιοι.

Το μπόνους στους εργαζόμενους

Η επιχείρηση επιβραβεύει κάθε χρόνο την συμβολή των εργαζομένων της με μπόνους το οποίο είναι συνάρτηση της ετήσιας κερδοφορίας. Για την επιτυχία του 2014 το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι η ετήσια αύξηση των αποδοχών για το 2015 θα ανέλθει στο 3% καθώς οι προβλέψεις για την αύξηση του τζίρου δείχνουν ότι ο στόχος των 315 εκ. ευρώ θα υπερκαλυφθεί.

Κατά τις ομιλίες των αδερφών Σαράντη δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στις μεγάλες ανάγκες που η έχει η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία για πρώτη ύλη. Απαρίθμησαν μάλιστα σειρά μέτρων και κινήτρων που θα πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία, ώστε η κτηνοτροφική παραγωγή να βελτιωθεί και να αλλάξει επίπεδο, καθώς η χώρα μας παραμένει ελλειμματική, στην παραγωγή γάλακτος, σε ποσοστό περίπου 50%.

Αποκάλυψαν επίσης ότι βρίσκονται σε επαφή με την κτηνοτροφική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ώστε να δοθούν σε κτηνοτρόφους 700 στρέμματα εγκαταλειμμένης γης, τα οποία σε συνεργασία με την σχολή και την ΤΥΡΑΣ να φιλοξενήσουν πρότυπες μονάδες παραγωγής γάλακτος.

Τέλος, παραμένοντας σε Θεσσαλικό επίπεδο, να σημειώσουμε ότι υπήρξαν ερωτήσεις για τον συνεταιρισμό ΘΕΣΓΑΛΑ και την Τρικαλινή συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ.

Στην πρώτη περίπτωση χαρακτήρισαν την προσπάθεια του ΘΕΣΓΑΛΑ «πολύ καλή» αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο μοντέλο λιανικής πώλησης στο γάλα γιατί εκτιμούν ότι μελλοντικά «θα βγάλει προβλήματα».

Όσο για την ΤΡΙΚΚΗ απέκλεισαν κάθε περίπτωση εξαγοράς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν το παίρναμε θα το κλείναμε» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όποια αξία έχει δεν βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της αλλά σε κάποιες μπράντες της.

Που θα δοθούν οι δωρεές

Με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του ομίλου οι αδερφοί Σαράντη, ανακοίνωσαν κατά την συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου ότι η εταιρεία θα διαθέσει ένα ποσό για δωρεές το οποίο (μαζί με το κόστος δύο εκδηλώσεων) θα ανέλθει στις 500.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα 160.000 ευρώ θα δοθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, 80.000 ευρώ στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών «ο Άγιος Νικόλαος», χρηματικά βραβεία, 100.000 ευρώ στον Δήμο Τρικκαίων για έργα και ενέργειες προς όφελος των δημοτών και χρηματικά έπαθλα 2.000 ευρώ σε αριστούχους αποφοίτους Λυκείων του νομού Τρικάλων, σε αθλητές-πρωταθλητές της Γυμναστικής Ένωσης Αθλητών Τρικάλων, ενώ θα διοργανωθούν και ημερίδες με άξονες το παιδί, το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα.

Ο επίσημος εορτασμός για τα 30 χρόνια ΤΥΡΑΣ θα κορυφωθεί με μια εκδήλωση για το κοινό, που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της εταιρείας στις αρχές Ιουνίου.

Κώστας Τόλης