Στην ορθολογική διαχείριση των αρωματικών φυτών για την καλύτερη δυνατή προστασία τους αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δασών νομού Τρικάλων. Όπως αναφέρει τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας ως έχοντα από το νόμο την ευθύνη για την προστασία των αρωματικών φυτών, με τον συντονισμό και επίβλεψη της Δ/νσης Δασών  Ν. Τρικάλων, έχουν προβεί στην έκδοση Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων, με τις οποίες γίνεται ρύθμιση της συλλογής, η οποία αφορά το χώρο, χρόνο και τρόπο καθώς και την επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής κατ’άτομο.

Συγκεκριμένα :

Όσον αφορά την συλλογή του τσαγιού και της ρίγανης που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση, από τις παραπάνω διατάξεις προβλέπονται τα παρακάτω:

Α - Επιτρέπεται η συλλογή του τσαγιού από τα μέσα μηνός Ιουλίου έως και τα μέσα του μηνός Σεπτεμβρίου.

Β - Επιτρέπεται η συλλογή της ρίγανης, πάντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας όπως βέβαια για το τσάϊ  και για όλα τα αρωματικά φυτά, κατά το χρονικό διάστημα από 10 Αυγούστου έως και τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου.

Γ - Ενδεικτικά  επιτρέπεται  συλλογή  κατ΄άτομο, ποσότητα  1-2 κιλά/ημέρα  και  μόνο  για  προσωπική  χρήση.

Δ – Η συλλογή επιτρέπεται μόνο με κοπή και σε καμιά περίπτωση με εκρίζωση.

Τέλος ως αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, για την εφαρμογή των παραπάνω προϋποθέσεων, όπως περιπολίες, συνεχείς και ενδελεχείς ελέγχους στις περιοχές όπου φύονται αρωματικά φυτά ώστε να εξαλειφτεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης συλλογής και παράνομης εμπορίας και επιβολής των εκ της Δασικής Νομοθεσίας προβλεπομένων κυρώσεων στους παραβάτες.