Ύστερα  από πολύχρονες προσπάθειες και ενέργειες του Νίκου Ευθυμιάδη, αντιπροσωπεία Ιταλών με επικεφαλής την Διευθύντρια του αντίστοιχου Θεραπευτηρίου “SYMPATHIA” από το Como της Βόρειας Ιταλίας κ. Irma Misaglia και του τεχνικού συνεργάτη κ. NICOLA LIBONI, έρχονται στην πόλη μας για να γνωρίσουν το Θεραπευτήριό μας και να συνεργαστούν στα πλαίσια πολύ σημαντικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη αφού το Θ.Χ.Π. Τρικάλων εντάσσεται σε σημαντικά προγράμματα που θα οδηγήσουν το Θεραπευτήριό μας στην θωράκισή του με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επίσης εξελίσσεται ικανοποιητικά το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εστίαση – έλεγχος Ποιότητας και Ασφάλειας των Τροφίμων σε Χώρους Μαζικής Εστίασης – Παρεμβατικά Προγράμματα» σε συνεργασία με τα ΤΕΙ της Αθήνας και σύντομα αντιπροσωπεία των καθηγητών των ΤΕΙ θα επισκεφθεί το Θεραπευτήριο για να δουν τα αποτελέσματα του προγράμματος. Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τροφίμων κ. Όλγα Γκορτζή θα ενημερώσει τους εργαζόμενους και τους Προμηθευτές για την σημαντικότητα του ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας των Τροφίμων σε Χώρους Μαζικής Εστίασης. Επίσης αφορά και τα κυλικεία.

Μετά την συνεργασία με τα Θεραπευτήρια στην Γερμανία του συμπολίτη μας γιατρού Κώστα Μπούλμπου, μια καινούργια συνεργασία ξεκινάει με πολύ ανεπτυγμένα ιδρύματα-Θεραπευτήρια στον Ευρωπαϊκό Προνοιακό Χάρτη. Συγκεκριμένα έχει δημιουργηθεί  ένα σημαντικό δίκτυο με εταίρους που περιλαμβάνει Θεραπευτήρια της Ιταλίας και της Πορτογαλίας αλλά και Πανεπιστήμια της Ελλάδος (Πολυτεχνείο Πατρών) και της Πορτογαλίας (AVERO – Πόρτο), με στόχο την καθιέρωση ενός νέου επαγγελματία στην Ευρωπαϊκή Αγορά, Κοινωνικού - Τεχνολόγου.

Παράλληλα το Θ.Χ.Π. Τρικάλων έχει προχωρήσει εδώ και καιρό με καταπληκτικά αποτελέσματα και υλοποιεί δύο (2) προγραμματικές συμβάσεις. Η μια αφορά το πρόγραμμα συνεργασίας με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Μουσικοθεραπείας, μιας καινοτόμου προσπάθειας που σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχοσωματικής κατάστασης του ανθρώπου με προφανή στόχο τη βελτίωση της υγείας των Περιθαλπομένων αλλά και τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

Ήδη το πρόγραμμα έχει σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία έχουν γίνει γνωστά σε Παγκόσμια Επιστημονικά Συνέδρια (ΗΠΑ), Ημερίδες, έχουν δημοσιευτεί σε Επιστημονικά Περιοδικά και θεωρείται το Θ.Χ.Π. Τρικάλων πρωτοπόρο στο είδος του. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό και πιλοτικό πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα που μόνο στα Τρίκαλα υλοποιείται.

Το πρόγραμμα της Μουσικοθεραπείας στο Θ.Χ.Π. Τρικάλων αποτελεί αντικείμενο Παγκοσμίου Ενδιαφέροντος της Επιστημονικής Κοινότητας, αφού η συνεργαζόμενη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. έχει αναδείξει διεθνώς τη συνεργασία κα τα αποτελέσματα.

Η δεύτερη σύμβαση αφορά το πρόγραμμα συνεργασίας με τα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα πλαίσια της ειδικής αγωγής.

Ενώ ήδη έχει τελειώσει και παραδόθηκε το Έργο του ΕΣΠΑ, που αφορά τον κτηριακό εκσυγχρονισμό του Θ.Χ.Π. Τρικάλων, που έχει λύσει το κτηριακό πρόβλημα για την επόμενη τριακονταετία , η ένταξη του Θ.Χ.Π. Τρικάλων στο ERASMUS + αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την αναβάθμιση και την τεχνολογική εξέλιξη στον Τομέα Αποκατάστασης των Χρονίων Πασχόντων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης  επιχειρεί την ένταξη του Θ.Χ.Π. Τρικάλων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την θέσπιση μιας μόνιμης συνεργασίας με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Θεραπευτήρια, ώστε να ανέβει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των γνώσεων των εργαζόμενων και να επιτευχθεί ακόμη περισσότερο η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Περιθαλπόμενους.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης και οι συνεργάτες του δίνουν την μάχη της καινοτόμου δράσης σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη. Γι’ αυτό το Θ.Χ.Π. Τρικάλων αποτελεί το στολίδι στον Προνοιακό Χάρτη της Ελλάδος