Φέτος κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2014-2015 και μέσα στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού, το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων πραγματοποίησε τις καθιερωμένες πλέον επισκέψεις  στην ΣΜΥ, στο Δικαστικό Μέγαρο και στο Νοσοκομείο Τρικάλων .

ΣΤΗΝ ΣΜΥ

Με την συνοδεία των καθηγητών τους κ. Ναυσικάς Μουλά , κ. Βασιλικής Ρώσσιου και κ. Ευθυμίου Αρέτου οι μαθητές της τρίτης Λυκείου του Σχολείου μας επισκέφθηκαν την ΣΜΥ, ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή πρόσκληση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών προς όλα τα σχολεία. Οι υπεύθυνοι αξιωματικοί τους υποδέχθηκαν και οδηγώντας τους στον χώρο ενημέρωσης τους πληροφόρησαν εκτενώς και λεπτομερώς για την στρατιωτική , ακαδημαϊκή και τεχνική εκπαίδευση που προσφέρουν οι στρατιωτικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών στη χώρα μας. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις προϋποθέσεις εισαγωγής σ’ αυτές, τον χαρακτήρα των σχολών, τις έδρες τους σε διάφορες πόλεις, τα μαθήματα που διδάσκονται, την στρατιωτική εκπαίδευση που παρέχουν, τον χρόνο φοίτησης των σπουδαστών, τις δυνατότητες σταδιοδρομίας και ανέλιξης και απάντησαν με προθυμία στις ερωτήσεις των μαθητών μας. Στην συνέχεια χωρισμένοι σε δύο ομάδες οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της Σχολής και επισκέφθηκαν το γυμναστήριο, κάποια εργαστήρια τεχνικών μαθημάτων, αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενδεικτικά κάποιους κοιτώνες των σπουδαστών , τον πύργο αναρρίχησης, και τον εξομοιωτή βολής.

Οι μαθητές αποχώρησαν εντυπωσιασμένοι από όσα είδαν, έχοντας λύσει τις απορίες τους σχετικά με την εισαγωγή και την διαβίωση στις στρατιωτικές σχολές, και με « πιο καθαρό μυαλό»  για την τελική τους επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο.

Στο «Θέμιδος Μέλαθρον»

Κατόπιν συνεννοήσεως με την Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Γραμματείας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων κ. Άννα Ντιναπόγια – Λιακατσίδα, οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης του Λυκείου μας  με τις συνοδούς καθηγήτριες, Ναυσικά Μουλά, Ελισάβετ Λεπτοκαρίδου και Βασιλική Ρώσσιου, επισκέφθηκαν το τρικαλινό «Θέμιδος Μέλαθρον» και ενημερώθηκαν  για επαγγέλματα σχετικά με την Νομική επιστήμη .

 Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν αρχικά τους δικηγόρους κ. Ιωάννα Κοτίνα, κ. Νικόλαο Ακρίβο, κ. Γεώργιο Γάτσιο , οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του « μαχόμενου δικηγόρου», τις δυσκολίες του επαγγέλματος, τις χαρές και τις λύπες που βιώνουν μέσα από την άσκηση των καθηκόντων τους και απάντησαν πρόθυμα στις ερωτήσεις των μαθητών.

Στην συνέχεια, η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων κ. Αγγελική Γκουγκουλούδη αναφέρθηκε διεξοδικά στα καθήκοντα του δικαστικού λειτουργού, και ιδιαίτερα εκείνα του εισαγγελέως, και με τις απαντήσεις της και τα σχόλιά της έλυσε πολλές απορίες των μαθητών μας, οι οποίοι αφού παρακολούθησαν ένα τμήμα μιας δίκης που εκδικαζόταν στο διπλανό ακροατήριο, ανέβηκαν στα γραφεία της Εισαγγελίας, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων κ. Ευαγγελία Πούλιου.  Η κ. Εισαγγελεύς παρουσίασε ξεκάθαρα στους μαθητές μας όλη την πορεία που απαιτείται να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να γίνει δικαστικός λειτουργός. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης και χαρακτήρισε «εκ των ων ουκ άνευ» το ήθος του Δικαστή. Ήταν καίριες και ιδιαίτερα χρήσιμες οι παραινέσεις προς τους μαθητές για θέματα της καθημερινής ζωής, αλλά και για «στόχους ζωής», τροφοδοτημένες βεβαίως από την πλούσια εμπειρία της ως Εισαγγελέως έδρας.

 Επίσης ενημερώθηκαν για τις ποικίλες διεξόδους που παρέχονται στους κατόχους πτυχίου της Νομικής, για τις ειδικότητες που υπάρχουν στον δικαστικό κλάδο, τις πολυποίκιλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας δικαστής στη δουλειά του, σχετικές όχι μόνον με το αντικείμενό του αλλά και με την κοινωνική του παρουσία, για το εργασιακό πλαίσιο του δικηγόρου, ο οποίος μπορεί  να παρέχει νομικές συμβουλές σε κάποιον ή να τον εκπροσωπεί ενώπιον δικαστηρίου. Τονίστηκε ιδιαίτερα το ηθικό χρέος και η μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο, αλλά και η ευθυκρισία , η αμεροληψία και η ευσυνειδησία ως  ουσιαστικές « εκ των ων ουκ άνευ» αρετές για όποιον  αποφασίζει να ασχοληθεί με την απονομή της δικαιοσύνης. Τέλος η κ. Άννα Ντιναπόγια εξήγησε τη «δουλειά» των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αναγκαίοι και πολύτιμοι προκειμένου να διεκπεραιώνεται συνεχώς ο μεγάλος όγκος εργασιών στις πολλές υπηρεσίες των Δικαστηρίων.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και έφυγαν έχοντας λύσει πολλές απορίες σχετικές με την Νομική, που αποτελεί άλλωστε μια από τις υπό επιλογήν σχολές του μηχανογραφικού τους.

Στο νοσοκομείο Τρικάλων

Οι μαθητές της Θετικής Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων με την συνοδεία των καθηγητών τους κ. Ευθύμιου Αρέτου και Αλεξάνδρας  Παϊζάνου επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης των μαθητών μας σχετικά με τις σχολές που καλούνται να επιλέξουν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο και προκειμένου να αποκτήσουν οι υποψήφιοι μια πιο καθαρή εικόνα σχετικά με τα τμήματα των σχολών των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ενημερώθηκαν σχετικά με τα τμήματα της Ιατρικής, Παθολογοανατομίας, Βιολογίας, Διαιτολογίας, Φαρμακευτικής, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δημόσιας Υγείας, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Μαιευτικής, Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων , επισκέφθηκαν εργαστηριακούς χώρους του Νοσοκομείου και αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους άφθονο υλικό για την Δωρεά Οργάνων, την Μεσογειακή Αναιμία, την Διαιτολογία, την Λογοθεραπεία και την Μαιευτική, το οποίο ανάρτησαν στους χώρους του Σχολείου για μικρή ενημέρωση και των συμμαθητών τους.

Ευχαριστούμε την κ. Δέσποινα Παπαχρήστου, Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και την κυρία Ευαγγελία Ράτσικα, τομεάρχη υπεύθυνο εκπαίδευσης, για την όλη οργάνωση αυτής της εκπαιδευτικής ενημέρωσης καθώς και όλους όσοι με ιδιαίτερη προθυμία και χαρά δέχτηκαν να ενημερώσουν τους μαθητές μας και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους.

Το 1ο Λύκειο μαθαίνει και…ψυχαγωγείται!

Στα πλαίσια της βιωματικής εκπαίδευσης οι μαθητές της Α΄ τάξεως του Λυκείου μας επισκέφθηκαν σε ημερήσια εκδρομή, με συνοδούς καθηγητές την Ελισάβετ Λεπτοκαρίδου, την Αλεξάνδρα Παϊζάνου και τον Δημήτρη Παπαβασιλείου, τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και το αντίστοιχο μουσείο της περιοχής. Εκεί οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον ανοιχτό χώρο της παλαιάς πόλης  της Πέλλας, η οποία σύμφωνα με τον ξεναγό είχε ιδρυθεί πριν την βασιλεία του Φιλίππου Β΄ από μετοικήσεις κατοίκων από τις Αιγές. Εντυπωσιάστηκαν δε από την πληροφορία πως η αρχαία Πέλλα ήταν παραλιακή πόλη και με τις προσχώσεις των ποταμών έφτασε στην σημερινή ηπειρωτική της θέση. Ακολούθησε η επίσκεψη στο μουσείο, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν εκθέματα της ελληνιστικής περιόδου.

Το δεύτερο μέρος της εκδρομής περιλάμβανε επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο «ΝΟΕΣΙΣ» στην Θεσσαλονίκη. Τρεις εκθέσεις τεχνολογίας  και μία έκθεση αυτοκινήτου ήταν ανοιχτές για το κοινό και οι μαθητές αφιέρωσαν αρκετό χρόνο για να περιεργαστούν τα εκθέματα. Αυτό όμως που τους «ξετρέλανε» ήταν η δυνατότητα που είχαν να πάρουν μέρος σε δράσεις επιλύοντας προβλήματα ή μετέχοντας διαδραστικά σε εντυπωσιακά πειράματα φυσικής.

Στο βουνό των Κενταύρων!

Η περιοχή του Πηλίου και του Βόλου ήταν η επιλογή των μαθητών της Β΄ τάξης του Λυκείου μας. Προορισμός οι Μηλιές στο βουνό των Κενταύρων και η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και των Αγίων Πάντων. Η φυσική ομορφιά του γραφικότατου και ιστορικού χωριού από τη μια και το θαύμα αρχιτεκτονικής – ακουστικής  στην εκκλησία από την άλλη, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους εκδρομείς μας. Εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την τεχνική της ακουστικής στον ναό: στους τέσσερις κίονες που στηρίζουν τον τρούλο είναι εντοιχισμένα αντίστοιχα πιθάρια, που λειτουργούν ως ηχεία, ώστε αφενός να επιτυγχάνεται η καλύτερη ακουστική στο εσωτερικό του ναού και αφετέρου να μην διαχέεται ο ήχος εξωτερικά. Επισκέφθηκαν επίσης την βιβλιοθήκη του χωριού εμπλουτισμένη με σπάνια χειρόγραφα και βιβλία. Κατεβαίνοντας οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές Αλεξάνδρα Παϊζάνου και Μαρία Σταυραντώνη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν έναν ωραιότατο περίπατο στην πανέμορφη παραλία του Βόλου.

Σημαντικό κομμάτι της εκδρομής υπήρξε και η επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου, έναν οικισμό της νεολιθικής εποχής ανεκτίμητης ιστορικής αξίας για την περιοχή μας, την χώρα μας, τον κόσμο….

Ήταν μερικές από τις δράσεις του 1ου Λυκείου στο δεύτερο τετράμηνο της φετινής σχολικής χρονιάς 2014-2015! Ευελπιστούμε την επόμενη χρονιά να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερες και να παρουσιάσουμε στην τρικαλινή κοινωνία μέσα από αυτές τα ενδιαφέροντα και τις ενέργειες των παιδιών της!!