Την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Βαλτινού στο Ναύπλιο. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην πανέμορφη πόλη του Ναυπλίου αλλά και να επισκεφθούν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Την πρώτη μέρα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας, θαυμάσαμε όλοι τη διώρυγα της Κορίνθου καθώς περπατήσαμε στη γέφυρα πάνω από αυτή. Φτάνοντας στο Ναύπλιο η ξενάγησή μας ξεκίνησε από το Παλαμήδι, το ξακουστό κάστρο με την έντονη μεσαιωνική ατμόσφαιρα. Είδαμε το κελί στο οποίο φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, τους επιβλητικούς προμαχώνες, το ιστορικό εκκλησάκι του Aγίου Aνδρέα και τις εντυπωσιακές δεξαμενές που ακόμη και σήμερα συλλέγουν το βρόχινο νερό του λόφου. Απολαύσαμε τη θέα αν και δεν είχαμε τον καιρό σύμμαχό μας. Έβρεχε και φύσαγε δυνατός αέρας. Στη συνέχεια περπατήσαμε στην πόλη του Ναυπλίου, με πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες, όπου σταθήκαμε στο ναό του Aγίου Σπυρίδωνα έξω από την είσοδο του οποίου εκτυλίχθηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Εδώ, τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831, δολοφονήθηκε ο Iωάννης Καποδίστριας, από τους Μανιάτες Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Περπατήσαμε στην πλατεία συντάγματος, είδαμε το «Βουλευτικό», το κτίριο που στεγάστηκε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και σημαντικά νεοκλασικά κτήρια, όπως το Τριανόν, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εθνική Τράπεζα καθώς και τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια γευματίσαμε σε ταβέρνα της πόλης και κουρασμένοι επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.

Το πρωινό της επόμενης μέρας επισκεφτήκαμε την παραλία του Ναυπλίου, θαυμάσαμε το Μπούρτζι, το Ενετικό κάστρο που χτίστηκε πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και αφού περπατήσαμε και πάλι στο κέντρο της παλιάς πόλης αναχωρήσαμε για την Επίδαυρο.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του ώστε να επιτυγχάνεται η τέλεια ακουστική του και το άνοιγμα προς την καλύτερη θέαση μας εντυπωσίασε όλους. Κατόπιν επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζει τα πολλά και σημαντικά ευρήματα της πολυετούς ανασκαφής του Ιερού του Ασκληπιού. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν τα μεγάλα τμήματα σημαντικών αρχαίων κτηρίων από το ιερό του Ασκληπιού: Προπύλαια, Ναός Ασκληπιού, Ναός Άρτεμης, Θόλος Επιδαύρου, καθώς και το σημαντικό γνωστό ημιτελές Κορινθιακό κιονόκρανο που βρέθηκε κοντά στη Θόλο.

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής σταματήσαμε στις Μυκήνες. Αφιερώσαμε αρκετό χρόνο για να περιηγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο. Περάσαμε από την επιβλητική είσοδο της Μυκηναϊκής ακρόπολης, την πύλη των Λεόντων και περιηγηθήκαμε στους ταφικούς βασιλικούς περιβόλους Α και Β. Θαυμάσαμε τον Θολωτό τάφο του Ατρέα, έναν από τους μεγαλύτερους και τελειότερους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους και τον πιο εντυπωσιακό από τους εννέα, που συνολικά έχουν βρεθεί στις Μυκήνες. Μπήκαμε στην είσοδο της υπόγειας δεξαμενής που κατασκευάστηκε εντός των τειχών της Μυκηναϊκής ακρόπολης για να παρέχει νερό στους κατοίκους, όταν αυτοί βρισκόντουσαν σε κατάσταση πολιορκίας. Προχωρήσαμε μόνο 16 σκαλοπάτια γιατί ο χώρος είναι στενός και πολύ σκοτεινός, εντυπωσιασμένοι από την τελειότητα της κατασκευής.

Λίγο κουρασμένοι αλλά απόλυτα ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι για όλα αυτά που είδαμε επιστρέψαμε στο Βαλτινό, νιώθοντας υπερηφάνεια για το μεγαλείο των προγόνων μας.