Βήματα χωρίς πυξίδα δεν μπορούν να υπάρξουν. Βήματα συντονισμένα, με νόημα, στόχο και προοπτική, είναι οι απαραίτητες κινήσεις των Δήμων, για να μπορέσουν, αξιοποιώντας το νέο ΕΣΠΑ, να  προωθήσουν δράσεις υπέρ των πολιτών. Και μάλιστα, μετά την έγκριση του ΠΕΠ Θεσσαλίας στην Αγριά Βόλου. Τα «εργαλεία» είναι έτοιμα. Ο δε Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, επίσημος εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στη Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας, το επεσήμανε: ουσιαστικά, αυτή η πρώτη συνεδρίαση αποτελεί τη βάση για να γίνει η σωστή στόχευση. «Να μάθουμε από τα λάθη μας, όσα έγιναν με την “Κοινωνία της Πληροφορίας” και την “Ψηφιακή Σύγκλιση”, για να έχει επιτυχία το ΠΕΠ και οι λοιπές δράσεις», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Και αυτό δεν θα επιτευχθεί με ευχολόγια, αλλά με κατάλληλη αξιοποίηση εργαλείων, στο πλαίσιο της στοχοθεσίας που προσβλέπει στο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων θεωρεί ως απαραίτητα για την επιτυχία του ΠΕΠ Θεσσαλίας,
- την ορθή λειτουργία των Δήμων
- την έναρξη επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών ενός Δήμου
- την έναρξη επικοινωνίας μεταξύ υπηρεσιών Δήμων και Δημοσίου
Αυτή η διαλειτουργικότητα, εξάλλου, αποτελεί το στοιχείο των προτάσεων που ήδη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει υποβάλλει ως πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, οι Δήμοι θα πρέπει να μπορέσουν να αξιοποιήσουν δύο βασικά προγράμματα του ΕΣΠΑ:
- το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα
- το ΕΠΑνΕΚ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία
Μέσω αυτών, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, οι Δήμοι μπορούν να οργανωθούν ως προς πλήθος υπηρεσιών προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις. Εξάλλου, η οργάνωση αυτή είναι που δίνει κέρδη σε χρόνο, σε δράση, σε καινοτομία. Μια καινοτομία, που υπάρχει ήδη στη Θεσσαλία, και όχι μόνο σε υπηρεσίες τεχνολογίας, αλλά και στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή.
Αλλά, τόνισε, ο κ. Παπαστεργίου, χρειάζονται και χρηματοδοτικά εργαλεία. Η Τράπεζα Ανάπτυξης, η οποία έχει εξαγγελθεί και στην οποία η ΚΕΔΕ έχει συμφωνήσει, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο. Αυτό, θα συνδέσει
- τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών,
- την προτυποποίηση των λειτουργιών και
- την αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων,
- μαζί με το ΠΕΠ Θεσσαλίας,
σε ένα σχήμα ενίσχυσης της χρηματοδότησης.
Εξάλλου, σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Παπαστεργίου - χαιρετίζοντας και τον
Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση – το ΠΕΠ είναι πιο κοντά στον πολίτη, στον ίδιο βαθμό με τους Δήμους. Οπότε, με την κατάλληλη οργάνωση όλων στο πλαίσιο των υπαρχουσών προτάσεων από την Επιτροπή Ανάπτυξης και Στήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ, αλλά και με τα υπάρχοντα επιχειρησιακά προγράμματα, μπορούσε να διαβούμε τον Ρουβίκωνα της στασιμότητας.