Είναι 8 το πρωί Πέμπτης 2 Απριλίου 2015… και η σχολική εκδρομή μας έχει αρχίσει. Είμαστε στο λεωφορείο με προορισμό την πόλη της Καστοριάς. Η διαδρομή κύλησε γρήγορα και ευχάριστα για μαθητές και καθηγητές. Η συνοδεία μουσικής, τα πειράγματα, τα αστεία, τα γέλια, τα ανέκδοτα, οι φωτογραφίες και οι ατέλειωτες συζητήσεις, συντρόφευαν το ταξίδι μας. Μετά από μία σύντομης διάρκειας στάση φτάσαμε στις μαγευτικές Πρέσπες. Αφού ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε σχετικά με τον υδροβιότοπο της λίμνης, επισκεφθήκαμε το όμορφο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Κατόπιν, απολαύσαμε ένα παραδοσιακό γεύμα σε ένα εστιατόριο στο γραφικό χωριό των Ψαράδων. 

Έπειτα από αυτή την όμορφη περιήγηση, αφήσαμε πίσω μας τις πανέμορφες Πρέσπες και φτάσαμε στον τελικό μας προορισμό, την πόλη της Καστοριάς. Η όψη της πόλης φάνταζε εντυπωσιακή και συνάμα διαφορετική από άλλες συνηθισμένες πόλεις. Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας, ήμασταν πλέον έτοιμοι να γνωρίσουμε τις ομορφιές της πόλης. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η γραφική συνοικία του Ντολτσού με τα παλιά αρχοντικά των γουναράδων. Περπατώντας κατά μήκος της λίμνης, θαυμάσαμε τη φυσική ομορφιά του τοπίου, το οποίο, κάτω από το φως του φεγγαριού, έμοιαζε με σκηνή βγαλμένη από παραμύθι. 
Η δεύτερη μέρα προβλέπονταν λιγότερο δραστήρια αλλά εξίσου διασκεδαστική με την πρώτη. Πιο συγκεκριμένα, άρχισε με επίσκεψη στο ενυδρείο της Καστοριάς. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσουμε σπάνια είδη ψαριών, μοναδικά στον κόσμο, άξια θαυμασμού και ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Στην συνέχεια το πρόγραμμά μας περιελάμβανε την περιήγησή μας στην αναπαράσταση του προϊστορικού λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό, που είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους του είδους στην Ευρώπη. Εκεί γνωρίσαμε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που έζησαν εκεί κατά τη Μέση και Νεότερη Νεολιθική εποχή. Αφού προμηθευτήκαμε παραδοσιακά προϊόντα από τα καταστήματα της πόλης, κάναμε βόλτες στον παραλίμνιο δρόμο ως το σπήλαιο του Δράκου και απολαύσαμε για τελευταία φορά την Καστοριά με την πανέμορφη λίμνη της. 

Κατόπιν, επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Έτσι ευχάριστα κύλησαν δύο υπέροχες μέρες, οι οποίες χαράχτηκαν βαθιά στη μνήμη μας και θα μας συνοδεύουν για την υπόλοιπη ζωή μας.

Εύα Μακρή, Εβίτα Μάνου, Έλια Κωστοπούλου, Εβελίνα Καλαμαρά
Μαθήτριες της β΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»