Σχετικά με το θέμα της επιστροφής χρημάτων από τις αποζημιώσεις που με παράτυπο τρόπο χορηγήθηκαν στους αγρότες επί υπουργίας Χατζηγάκη (2008-2009), το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. Τρικάλων επισημαίνει τα εξής:
1)    Η σχετική απόφαση επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 14/06/14 (κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου). Παράλληλα, η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, την οποία κατέθεσε η Ελληνική πλευρά, απορρίφθηκε στις 03/12/14.
2)    Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με στόχο  να απαλύνει και να μηδενίσει, αν είναι δυνατόν, την υποχρέωση ανακτήσεων. Με βάση το Νόμο που ισχύει προβλέπει πολύ αυστηρές διαδικασίες, όσον αφορά τη διαδικασία των ανακτήσεων. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις από τους αγρότες, αυτές να γίνονται όχι με την αυστηρή διαδικασία που προβλέπει σήμερα ο Νόμος, αλλά με άλλη διαδικασία, ηπιότερη, σε βάθος χρόνου, που θα την περιγράψει μια Υπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί τότε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
3)    Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι: οι πληρωμές των ενισχύσεων του αγροτικού χώρου που ξεκινούν να γίνονται αυτές τις μέρες, θα γίνουν στο ακέραιο. Επίσης, στο ακέραιο θα κατατίθενται τα ποσά που δικαιούται κάθε αγρότης στον τραπεζικό του λογαριασμό.
4)    Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για το «Θέμα Χατζηγάκη». Άλλοι έχουν τις βαρύτατες ευθύνες. Όλοι αυτοί που έφτασαν τον αγροτικό χώρο να έχει αυτές τις συνέπειες πρέπει και οι ίδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.