Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» Ανδριώτη Βασιλική, Γεωργίου Υακίνθη, Κανναβού Λώρα, Κέμου Νίκη, Κυπρίδη Δήμητρα, Κουτσιβέτας Αριστείδης, Ντεβετζή Ζέτα, Ντέλκου Εύα, Παναγιώτου Αριάδνη, Σιούλας Αθανάσιος, Σόγια Δάφνη, Φιλίππου Ειρήνη συμμετείχαν στο 10o  Πρότυπο Συνέδριο Ηνωμένων Εθνών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2015 στο Κολλέγιο «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη.  

Στη διοργάνωση αυτή, στην οποία το Σχολείο μας συμμετέχει για έκτη συνεχή χρονιά, οι μαθητές αναλαμβάνουν ρόλο «πρεσβευτή» μιας χώρας και για τρεις ημέρες υπερασπίζονται τις απόψεις και τα συμφέροντα της χώρας τους έναντι των άλλων χωρών. Ταυτόχρονα καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη, ασκούνται στην δημόσια έκφραση των απόψεών τους και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους στην αγγλική γλώσσα, αφού το συνέδριο διεξάγεται εξ ολοκλήρου σε αυτή. Τέλος, μαθαίνουν να υπερασπίζονται δημόσια την άποψη τους και να συνεργάζονται με μαθητές άλλων κρατών. 

 «Η ατζέντα του φετινού συνεδρίου περιλάμβανε θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινή γνώμη, όπως η άνοδος του ισλαμικού εξτρεμισμού, η χρήση ρομποτικών (ή αυτόνομων) αεροσκαφών - ευρύτερα γνωστά με τον όρο «drones» από την αστυνομία αλλά και σύγχρονα προβλήματα που απαιτούν πολιτικές και διπλωματικές λύσεις, όπως η διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επίσης, συζητήθηκαν και ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά την παγκόσμια κοινότητα όπως η ισότητα των φύλων και η αειφόρος ανάπτυξη, οι μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές καθώς και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών σε περιπτώσεις ανατροπής του πολιτεύματος. Οι τρεις χώρες που το Σχολείο μας κλήθηκε να εκπροσωπήσει φέτος ήταν το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία και η Σλοβενία και έτσι εμείς, οι εκπρόσωποί τους, παρουσιάσαμε και υπερασπιστήκαμε ενώπιον των υπολοίπων «πρεσβευτών» τις θέσεις μας πάνω σε ποικίλα ζητήματα που αφορούσαν στην πολιτική, τη διπλωματία και τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Την πρώτη μέρα  του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης, η οποία περιείχε ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της διπλωματίας, όπως του πρεσβευτή των Η.Π.Α στη Θεσσαλονίκη, αλλά και από ανθρώπους, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων σε παγκόσμιους ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Στη συνέχεια της εκδήλωσης ακούσαμε όμορφα τραγούδια, τα οποία είχε προετοιμάσει η ορχήστρα του Κολλεγίου, καθώς και το θερμό καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Κολλεγίου. Στο τέλος της τελετής έγινε η παρουσίαση ενός βίντεο που περιέγραφε την κάθε επιτροπή στην οποία οι μαθητές θα λάμβαναν μέρος. Μετά από αυτό κατευθυνθήκαμε προς τις επιτροπές – ομάδες εργασίας μας, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε μαθητές από διάφορες χώρες του κόσμου, κάτι που αποτέλεσε για εμάς πρωτόγνωρη εμπειρία. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές καταφέραμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, να γνωρίσουμε τον πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας αλλά και να γοητευτούμε από τη μαγεία της διπλωματίας. Το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν απαιτητικό και διαρκούσε από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα. Τα βράδια, κάνοντας κοντινούς περιπάτους όλοι μαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για αυτή τη νέα εμπειρία αλλά και να χαλαρώσουμε λίγο από το φόρτο της υπόλοιπης ημέρας. Έτσι πέρασαν οι ημέρες μας στη Θεσσαλονίκη με χαρά, ενθουσιασμό και αρκετή κούραση.

Όταν έφτασε η ώρα της αναχώρησης μας από το κολέγιο, νιώσαμε ένα αίσθημα ικανοποίησης και ανακούφισης. Γυρίσαμε πίσω, αποκομίζοντας νέες συναρπαστικές εμπειρίες αλλά και εφοδιασμένοι με περισσότερο θάρρος και τόλμη να εκφράσουμε την άποψή μας, γοητευμένοι από το χώρο της διπλωματίας και της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Η συμμετοχή μας στο Πρότυπο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών ήταν μια εξαιρετική βιωματική εμπειρία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Σχολείο μας που μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα αλλά και τις καθηγήτριες, κα Πυρώτη, κα Κόσσυβα, κα Λιακατή, κα Μανιφάβα και κα Νταμπαλή, που μας βοήθησαν σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της συμμετοχής μας στο Συνέδριο».

 

Δάφνη-Ζωή Σόγια,  Ζέτα Ντεβετζή

Μαθήτριες της γ΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»