Η θεσμοθετημένη εδώ και δεκαετίες επιβράβευση των τακτικότερων αναγνωστών-μαθητών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων σε ετήσια βάση πραγματοποιείται συνήθως στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Η βράβευση των τακτικότερων αναγνωστών είναι επιβράβευση, επιδοκιμασία της φιλαναγνωσίας των μαθητών-μελών της και λειτουργεί και ως έμμεσο και παράπλευρο κίνητρο για την ενίσχυση και ανάπτυξη της αναγνωστικής συμπεριφοράς του παιδιού και του εφήβου.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων με το καλά οργανωμένο παιδικό της τμήμα με τους 5.000 περίπου τίτλους βιβλίων και τις πολλές και ποιοτικές δράσεις της για τα παιδιά έχει ως στόχο την άμεση εξοικείωση των μικρών μαθητών με το βιβλίο και την ανάγνωση, και ειδικότερα την σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το βιβλίο.

Σκοπός της φιλαναγνωσίας είναι η εξοικείωση του μικρού μαθητή με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτή η σχέση θα το βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική και δημιουργική του σκέψη, να δραστηριοποιήσει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του, να εμπλουτίσει την αισθητική του καλλιέργεια, να δοκιμάσει τα συναισθήματά του αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική του νοημοσύνη, να καλλιεργήσει τη γλωσσική του έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, και εν κατακλείδι να συγκροτήσει ολόπλευρα την προσωπικότητά του.

Ωστόσο, η αγάπη για το βιβλίο δε μεταδίδεται κληρονομικά ούτε αποτελεί μια έμφυτη λειτουργία. Αντίθετα, αποκτάται μέσω μιας μακροχρόνιας και συστηματικής παιδείας που δεν έχει καταναγκαστικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα και καλλιεργείται από τη μικρή ηλικία, από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού κυρίως με το παράδειγμα των γονιών.

Είναι σημαντικό να είναι το παιδί μέλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης γιατί έτσι μετατρέπεται σε ενεργητικός αναγνώστης, αποκτά καλές συνήθειες ως προς τη χρήση και συντήρηση των βιβλίων και υπευθυνότητα όσον αφορά το δανεισμό και το σεβασμό για τα πράγματα που το περιβάλλουν. Η εγγραφή του παιδιού στη δανειστική βιβλιοθήκη επηρεάζει και διαμορφώνει τη σχέση του με το βιβλίο. Παιδιά που απέκτησαν τη συνήθεια να δανείζονται βιβλία από την προσχολική ηλικία, εξακολουθούν να κάνουν το ίδιο και στην εφηβεία (Γιαννικοπούλου, 1998). Ο χώρος της βιβλιοθήκης, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι μόνο χώρος ανάγνωσης και δανεισμού. Μπορεί να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού, μια γωνιά ανάπτυξης πολλών δραστηριοτήτων.

Άλλοι παράγοντες που βοηθούν στην προσέγγιση του παιδιού με το λογοτεχνικό βιβλίο είναι το σχολείο, ο δάσκαλος, οι παιδικές και σχολικές βιβλιοθήκες οι εκθέσεις λογοτεχνικών βιβλίων, οι εφημερίδες και τα περιοδικά, οι λογοτεχνικές ημερίδες, οι επισκέψεις λογοτεχνών στο σχολείο, οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις για το παιδικό βιβλίο, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις-παραστάσεις, οι δημιουργικές εργασίες των μαθητών κ. α.

Τα παιδιά παράλληλα με την απόλαυση που προσφέρει η αφήγηση ή η ακρόαση ενός βιβλίου μπορούν να ασχοληθούν και με άλλες δραστηριότητες που ασκούν τη γλώσσα, τη φαντασία, τη δημιουργική σκέψη, την εφευρετικότητα, κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους, δίνουν ευκαιρίες για πρωτοβουλίες, ανάπτυξη της κοινωνικότητας και υπευθυνότητας, διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, μετάδοση γνώσεων, εξωτερίκευση συναισθημάτων. Η οργάνωση μεταφηγηματικών δραστηριοτήτων, ζωγραφική, χειροτεχνία, κουκλοθέατρο, δραματοποίηση, δημιουργία αυτοσχέδιων παραμυθιών ή παιχνιδιών προσφέρει, εκτός από την ψυχαγωγία, διέξοδο στη δημιουργική έκφραση και τον αυθορμητισμό των παιδιών μέσα σε κλίμα συνοχής και συντροφικότητας Η πραγματοποίηση εβδομήντα και πλέον δράσεων για τα παιδιά το 2014 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη αυτούς τους στόχους είχε.

Η στόχευση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων για την τρέχουσα χρονιά είναι να διευρυνθεί  το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ βιβλίου, παιδιού και δημιουργικότητας για να μετατραπεί η πρωτογενή επαφή παιδιού- βιβλίου σε μόνιμη και δημιουργική σχέση και συγχρόνως αναντικατάστατη πηγή γνώσης, αισθητικής, φαντασίας, δημιουργικότητας και γλωσσικής καλλιέργειας.

Τα ακολουθούμενα στατιστικά στοιχεία επιπρόσθετα καταδεικνύουν το μέγεθος της ευθύνης όλων μας (Πολιτείας, Δημοτικής αρχής και εργαζομένων) απέναντι στην τεράστια ανάγκη διαρκούς και ποικιλόμορφης οικονομικής, θεσμικής και οργανωτικής στήριξης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων.

Όπως προκύπτει την περασμένη χρονιά χρησιμοποίησαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη 43.094 άτομα, ενώ τα νέα μέλη έφτασαν τα 909.

Αναλυτικά:

Δανεισμός μελών

19.677

Επισκέψεις αναγνωστηρίου

 9.565

Επισκέψεις σχολείων

 1.961

Συμμετέχοντες σε δράσεις

 3.586

Χρήση Η/Υ

8.305

Δανεισθέντα βιβλία

39.582

Σύνολο χρηστών

43.094

 

 

Νέοι τίτλοι από αγορά

336

Νέοι τίτλοι από δωρεά

1.490

Σύνολο νέων τίτλων

1.826

 

 

Νέα μέλη

 909