Η πτώση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες, που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια αποτελεί πια παρελθόν.

Μετά την κατάρρευση του γεφυριού στα Τζουμέρκα από την κακοκαιρία, ο Δήμος Πύλης αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται σε επιφυλακή για την Τοξωτή Γέφυρα Πύλης, που κινδυνεύει να πέσει, αν και και πριν μερικά χρόνια το γεφύρι είχε αναπαλαιωθεί με πρόγραμμα της Νομαρχίας Τρικάλων μέσω ΄Γ ΚΠΣ.

Τα ορμητικά νερά του Πορταϊκού ποταμού θέτουν σε κίνδυνο το ιστορικό γεφύρι της Πύλης αν και οι πρώτες εκτιμήσεις θεωρούν ότι και παλαιότερα άντεξε το βάρος μεγάλου υδάτινου όγκου.

Η Τοξωτή γέφυρα Πύλης, μνημείο σπάνιας ιστορικής σημασίας (χτίστηκε από τον ίδιο τον Άγιο Βησσαρίωνα το 1517, όταν εκείνος ήταν Επίσκοπος της περιοχής) δοκιμάζεται το τελευταίο τετραήμερο λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έχουν φουσκώσει τον Πορταϊκό σε επίπεδα που οι ντόπιοι δεν θυμούνται τα τελευταία πολλά χρόνια.

Πάντως ο Δήμος Πύλης και Π.Ε. Τρικάλων παρακολουθούν το φαινόμενο και ελπίζουν να μην επαναληφθεί σκηνικό όμοιο με αυτό της Πλάκας στα Τζουμέρκα.