Την Πέμπτη 23 Aπριλίου μια ομάδα μαθητών του ΓΕΛ Πύλης είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Μέσα από το πρόγραμμα Inspiring Science Education (ISE) το οποίο υλοποιούν οι καθηγητές του σχολείου Mυρτώ Αποστόλου και Μιλτιάδης Παππάς, διοργανώθηκε μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που περιελάμβανε: α) Χρήση του διαδικτυακού λογισμικού ΥΠΑΤΙΑ για την ανάλυση πραγματικών δεδομένων από γεγονότα του πειράματος ΑΤΛΑΣ, στα οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να «εντοπίσουν» το σωματίδιο Higgs και β) Εικονική επίσκεψη στο κέντρο ελέγχου του πειράματος ΑΤΛΑΣ στο CERN,στην οποία οι μαθητές συνομίλησαν και έθεσαν ερωτήσεις σε δυο από τους υπεύθυνους του πειράματος ΑΤΛΑΣ.

Σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας οι μαθητές καθοδηγήθηκαν από την κα Χριστίνα Κουρκουμέλη και τον βοηθό της κ Στέλλιο Βουράκη οι οποίοι επισκέφτηκαν το σχολείο μας για το σκοπό αυτό. Η κα Κουρκουμέλη είναι καθηγήτρια Φυσικής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και στοιχειωδών σωματιδίων, καθώς και Διδάκτωρ στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Yale. Είναι μέλος της επιστημονικής συνεργασίας ΑΤΛΑΣ και η ομάδα που διευθύνει έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη του μποζονίουHiggs. Έχει συγγράψει το πρόγραμμα ΥΠΑΤΙΑ που χρησιμοποιείται σε σχολεία σε όλο τον κόσμο. Ο κ Βουράκης έχει γράψει το λογισμικό του ΥΠΑΤΙΑ, είναι Φυσικός με μεταπτυχιακό στον προγραμματισμό και στις εφαρμογές της πληροφορικής στη φυσική.

Στη δραστηριότητα αυτή συμμετείχαν επίσης μετά από πρόσκληση, έξι μαθητές από το 6ο Λύκειο Τρικάλων με τον εκπαιδευτικό κ Γάκη Θεόδωρο και ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Τρικάλων κ  Βασίλης Παππάς.