Σε πραγματικό γεωφυσικό παρατηρητήριο εφάμιλλο μεγάλων διεθνών οργανισμών και σεισμολογικών υπηρεσιών, όπως της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, έχει μετατρέψει τον Πολυδύναμο Γεωφυσικό Σταθμό «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», στα Τρίκαλα, η προσθήκη νέων οργάνων.
Ο σταθμός λειτουργεί από το 2006 στον Κλοκωτό του δήμου Φαρκαδόνας και μέχρι τις μέρες μας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Τον Δεκέμβριο του 2010 έγινε η εγκατάσταση ενός πλήρως αυτοματοποιημένου μετεωρολογικού σταθμού, από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ι.Ε.Π.Β.Α.),ενώ είναι εξοπλισμένος με έναν από τους καλύτερους σεισμογράφους της χώρας,  ο οποίος και στέλνει υψηλής ποιότητας σεισμολογικά δεδομένα συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο στο Θησείο (Αθήνα) και από εκεί στο Στρασβούργο και Ρώμη.
Ο πολυδύναμος σταθμός έχει καταγράψει όλους τους μεγάλους σεισμούς με μέγεθος άνω 7 Ρίχτερ, όπως τον γιγάντιο σεισμό της Ιαπωνίας (9,1 Ρίχτερ), τον Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με τον ερευνητή Θανάση Γκανά ο πρότυπος σεισμογράφος του Κλοκωτού κατέγραφε επί σχεδόν 90 λεπτά τα σεισμικά κύματα από αυτόν τον μεγάλο σεισμό προσφέροντας έτσι ανεκτίμητο υλικό για επιστημονικές παρατηρήσεις…

Τ.Π.