Κατά τρόπο απόλυτο η Μαρούλα Κλιάφα έχει απομυθοποιήσει εδώ και χρόνια όσα λέχτηκαν και γράφτηκαν ότι ο φανοστάτης της πλατείας Ρήγα Φεραίου, στον οποίο κρεμάστηκαν τα κεφάλια του Βελουχιώτη και του Τζαβέλα, είναι εκείνος που βρίσκεται στο Φρούριο.

Στην «Ενημέρωση» είχαμε ασχοληθεί με το θέμα πριν αρκετά χρόνια και η Τρικαλινή συγγραφέας και ιστορικός μας είχε τότε διαφωτίσει πλήρως.

Τώρα, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα εβδομήντα χρόνια του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, οι ιστορίες γύρω από τον περίφημο φανοστάτη επανήλθαν στην επικαιρότητα και φυσικά η Μαρούλα Κλιάφα παραμένει το ίδιο κατηγορηματική:

«Οι δυο μεγάλοι φανοστάτες του Φρουρίου είναι σχεδόν όμοιοι με αυτούς της πλατείας Ρήγα Φεραίου. Τη μόνη μικρή διαφορά που είχαν ήταν στο χρώμα και στο τελείωμα. Οι φανοστάτες της πλατείας είχαν στο σημείο που γινόταν η καμπύλη για να τοποθετηθούν τα φώτα ένα μόνο σκάλισμα ενώ του Φρουρίου τρία…»

Διαθέτει μάλιστα και τα σχετικά τεκμήρια όπως φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, αλλά και δημοσιεύματα της εποχής αποτυπωμένα από την εφημερίδα «Θάρρος».

Αν δεν υπήρχε η Μαρούλα πολλά πράγματα από την ιστορία αυτής της πόλης θα παρέμεναν για πάντα άγνωστα…

Κ.Τ.