O τρικαλινός Γιώργος Ράιος, μέλος του ΣΟΧΤ, ήταν στο γκρουπ των ελλήνων ορειβατών που γλίτωσαν από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στο Νεπάλ, καθώς ο ντόπιος οδηγός που θα τους οδηγούσε στα Ιμαλάια τους εξαπάτησε κι έτσι η αποστολή ακυρώθηκε. Ο ίδιος (δεξιά στη φωτογραφία) μιλώντας χθες στο ράδιο «ζυγός» τόνισε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια ανώτερη δύναμη μας βοήθησε», για να συμπληρώσει: «αν όλα είχαν πάει καλά την μέρα του σεισμού θα βρισκόμασταν λίγο πάνω από τα 5.000 μέτρα. Δεν ξέρω αν θα είχαμε προβλήματα αλλά αυτό θα ήταν κάτι πολύ πιθανό. Δεν νιώθω χαρούμενος που δεν είμαι εκεί γιατί δυστυχώς πολλοί φίλοι ορειβάτες είναι στην περιοχή, κάποιοι είναι αγνοούμενοι».

Παρ’ όλα αυτά δεν το βάζει κάτω προσθέτοντας ότι «η ανάβαση στο Έβερεστ είναι το όνειρο κάθε ορειβάτη και επειδή έχουμε τον λεγόμενο ορειβατικό εγωϊσμό θα το επιχειρήσουμε ξανά την επόμενη σεζόν. Άλλωστε μετά το Έβερεστ μας περιμένουν και άλλες προκλήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ, τα τελευταία 50 χρόνια, γραφείο πιστοποιημένων οδηγών -σέρπα, όπως ονομάζονται στο Νεπάλ, δεν έχει κλέψει και εγκαταλείψει ορειβατική αποστολή.

Αυτή τη φορά ήταν για καλό…

Τ.Π.