Ο πρώτος ελληνικός υπερυπολογιστής, που ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (EDET) και στο υπουργείο Παιδείας, όπου είναι εγκατεστημένος, είναι και επίσημα πλέον ανάμεσα στους 500 ισχυρότερους του κόσμου. 

Σύμφωνα με τη διεθνή λίστα Top 500, που δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία ανανεώνεται ανά εξάμηνο, ο «σούπερ» υπολογιστής της Ελλάδας βρίσκεται στην 468η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομάδα των επιστημόνων που εργάστηκαν για τον ελληνικό υπερυπολογιστή είναι κι ένας Τρικαλινός. Πρόκειται για τον Δημήτρη Ντελλή, από την Βασιλική, που είναι δημοτικός σύμβουλος Καλαμπάκας εκλεγμένος με τον συνδυασμό της πλειοψηφίας.

Οι δυνατότητες του νέου αυτού συστήματος θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας.

Μεταξύ άλλων ο υπερυπολογιστής θα συνδράμει ερευνητές σε πεδία όπως η υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανική, οι Επιστήμες Υλικών και οι Κοινωνικές Επιστήμες

Θα είναι διαθέσιμος στους ερευνητές όλων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων, μέσω του πανελλαδικού οπτικού δικτύου νέας γενιάς του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Να και ένας τομέας που πάμε καλά…

Τ.Π.