Επέστρεψε από το ΝΤΙΤΡΟΙΤ των Η.Π.Α. ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ κατενθουσιασμένος από αυτά που έζησε η αποστολή κατά την παραμονή της στην ομογένεια, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις  των ομογενών για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ήταν ένα ονειρεμένο ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις και εμπειρίες το οποίο πραγματοποιήθηκε από 16 – 23/4/15 που πρόβαλε τα Τρίκαλα και την Ελλάδα στις Η.Π.Α. και ιδιαίτερα σφυρηλάτησε τους δεσμούς με την ομογένεια μας που κρατά ψηλά τις αξίες του Ελληνισμού.

Ο Χ.Ο.Τ. με την 21μελή αποστολή του αφίχθη στο Ντιτρόιτ το μεσημέρι της Πέμπτης 16/4/15 όπου αντιπροσωπεία των ομογενών μας που είχαν και  κοπέλες  ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές υποδέχθηκαν με πολύ θέρμη την αποστολή καλωσορίζοντας την  με λουλούδια και σημαίες ελληνικές και αμερικάνικες. Στη συνέχεια η αποστολή κατέλυσε στο πολυτελές ξενοδοχείο ATHENAUM στην Greek town. Από την επόμενη ημέρα άρχισαν  οι ξεναγήσεις των ομογενών μας στο ΝΤΙΤΡΟΙΤ  αλλά και οι υπόχρεώσεις του Χ.Ο.Τ. αφού επισκέφθηκε το ελληνικό μουσείο που πριν από λίγα χρόνια δημιούργησε η ομογένεια. Εκεί τον περίμεναν αρκετοί ομογενείς οι οποίοι καλωσόρισαν την αποστολή στην πόλη. Με ζωντανή ορχήστρα τα μέλη του Χ.Ο.Τ. απέδωσαν χορούς από διάφορα μέρη της χώρας μας. Ακολούθησε τελετή κατά την οποία ο ΧΟΤ με εκπρόσωπο τον χοροδιδάσκαλο του κ. Μάνο Παναγιώτη, σε ανάμνηση της επίσκεψης του στο μουσείο επέδωσε πλακέτα με το σήμα του ΧΟΤ  από τη μία και την προσωπογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη από την άλλη την οποία θα βλέπουν πλέον όλοι οι επισκέπτες του μουσείου.  Επίσης στα πλαίσια της επετείου της εθνικής μας ανεξαρτησίας  η αποστολή απόλαυσε τα παιδιά της τρίτης γενιάς των ομογενών μας όπου έπαιξαν θέατρο υποδυόμενοι τους ήρωες της επανάστασης του ’21 τα οποία τα καταχειροκρότησε συγκινημένη. Ακολούθησαν χοροί από χορευτικά των ομογενών και γλέντι με την συμμετοχή του Χ.Ο.Τ.

Άλλο κομμάτι της αποστολής μας ήταν η επίσκεψη στο Κρητικό σπίτι όπου ο Σύλλογος Κρητικών ‘’Ο Ψηλορείτης’’ υποδέχθηκε με πολύ ζεστασιά και πολλά φαγητά την αποστολή του Χ.Ο.Τ.. Προς τιμή δε του ΧΟΤ  έφερε το χορευτικό της Παγκρήτιας ομοσπονδίας Αμερικής  το οποίο παρουσίασε χορούς της Κρήτης και γλέντησε στη συνέχεια  με τα μέλη του ΧΟΤ  αλλά και τους κρητικούς του Ντιτρόιτ. Το Σάββατο βράδυ ήταν μια από τις κύριες εμφανίσεις του ομίλου μας στη πολυτελή σάλα Royalty House of Warren του Μίσιγκαν όπου οι ομογενείς μας το κατέκλυσαν πληρώνοντας 75 δολάρια εισιτήριο προκειμένου να δουν τον Χ.Ο.Τ. από κοντά. Αφού προηγήθηκαν οι σχετικές ομιλίες από τους ομογενείς μας τον λόγο πήρε ο χοροδιδάσκαλος μας κ. Μάνος Παναγιώτης ο οποίος ευχαρίστησε την επιτροπή παρελάσεως του Ντιτρόιτ και όλη την ομογένεια για την πρόσκληση αλλά ιδιαίτερα για τη ζεστή φιλοξενία. Στη συνέχεια ο ΧΟΤ άνοιξε το πρόγραμμα με χορούς της Θεσσαλίας, Ηπείρου και Πελοποννήσου με φουστανέλα και Καραγκούνικη φορεσιά καταχειροκροτούμενος για την εντυπωσιακή του εμφάνιση.  Κατόπιν ο όμιλος μας παρουσίασε το δεύτερο χορευτικό του μέρος παρουσιάζοντας ενδεικτικά έναν χορό από κάθε περιοχή της χώρας μας ικανοποιώντας όλους τους ομογενείς που κατάγονταν από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα. Σε κάποια σημεία της παρουσίασης των χορών οι ομογενείς σηκώθηκαν όρθιοι, ενθουσιασμένοι, επευφημώντας   για το θέαμα που έβλεπαν από τη χορευτική ομάδα του ΧΟΤ. Ακολούθησε γλέντι μέχρι αργά μαζί με τους ομογενείς οι οποίοι ήθελαν να γνωρίσουν τους χορευτές μας από κοντά. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε την αναγνωρισιμότητα του Χ.Ο.Τ. μέσω της εκπομπής ‘’Στην Υγειά μας ρε παιδιά’’ του Σπύρου Παπαδόπουλου την οποία η ομογένεια παρακολουθεί ανελλιπώς.

Την Κυριακή του πρωί με τις φορεσιές του η χορευτική ομάδα του ΧΟΤ συμμετείχε στη δοξολογία για την εθνική απελευθέρωση στην παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία του Ντιτρόιτ  (αρχές 1900) χοροστατούντος του μητροπολίτη του Μίσιγκαν κ. Νικολάου. Στη διάρκεια της δοξολογίας ο μητροπολίτης κάλεσε την πρόξενο του Σικάγου για τον πανηγυρικό της ημέρας. Κατόπιν κάλεσε από τους χορευτές την Ραφαέλα Μάνου και τον Άρη Γκοργκόλη οι οποίοι ευχαρίστησαν όλη την ομογένεια γι’ αυτή τη θερμή φιλοξενία που προσφέρουν  στην αποστολή του ΧΟΤ. Κλείνοντας κάλεσε τον χοροδιδάσκαλο κ. Μάνο Παναγιώτη ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, συνεχάρη την ομογένεια που κρατάει ψηλά τις αξίες του ελληνισμού. Το μεσημέρι της Κυριακής πριν την παρέλαση πραγματοποιήθηκε μια μικρή εκδήλωση σε αίθουσα του ξενοδοχείου ATHENAUM  με ομιλίες από επιφανή στελέχη της ομογένειας. Ακολούθησε η παρουσίαση χορών από συλλόγους του Μίσιγκαν και η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση χορών από τον ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Στις τρεις το μεσημέρι ξεκίνησε στη συνέχεια η μεγάλη παρέλαση του ελληνισμού στην GREK TOWN. Εκεί χιλιάδες έλληνες με ελληνικές και αμερικάνικες σημαίες πήραν θέση παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε εκείνη την ημέρα περιμένοντας τα τμήματα της παρέλασης. Την παρέλαση άνοιξαν οι επίσημοι (Μητροπολίτης, πρόξενος, δήμαρχος, γερουσιαστές κλπ) και το πρώτο τμήμα της παρέλασης ήταν ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ως τιμώμενο πρόσωπο. Ο Χ.Ο.Τ.  ηγήθηκε της παρέλασης  με το παράστημα του , την ομορφιά και την λεβεντιά των χορευτών του προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού στην ομογένεια. Στη συνέχεια η χορευτική ομάδα του ΧΟΤ τοποθετήθηκε στην εξέδρα των επισήμων σε παράταξη παρακολουθώντας με συγκίνηση την παρέλαση και όλων των τμημάτων αυτής . Παρέλασαν σύλλογοι, σχολεία, πανεπιστήμια, αντιπροσωπίες ενοριών των εκκλησιών μας μεταφέροντας την Ελλάδα στην Αμερική. Ακολούθησε παρουσίαση χορών από συλλόγους των ομογενών μας στον χώρο των επισήμων  και με τον ΧΟΤ να κλείνει εντυπωσιακά με χορούς ενθουσιάζοντας τους ομογενείς μας. Ακολούθησε γλέντι με τον ΧΟΤ και τον κόσμο στο χώρο της παρέλασης και με τους ομογενείς να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες με τους χορευτές μας οι οποίοι έκλεψαν τις καρδιές τους.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο επιχειρηματίας κ. Λάρρι Στασινός μετά της συζύγου του παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του Χ.Ο.Τ.  στο σπίτι του, παλάτι θα το λέγαμε για να είμαστε ειλικρινείς, καθώς και σε πενήντα άλλους επιφανείς ομογενείς.  Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη βραδιά που έκλεισε με τα δώρα που προσέφεραν με πολύ αγάπη οι οικοδεσπότες στην αποστολή μας. Οι υπόλοιπες ημέρες πέρασαν σε ψώνια, ξεναγήσεις, γνωριμίες με μέλη της ομογένειας και γνωρίζοντας τον σύγχρονο πολιτισμό και τα επιτεύγματα του στο Ντιτρόιτ την πόλη του αυτοκινήτου. Η αποστολή μας επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στα κεντρικά κτίρια της GENERAL MOTORS όπου στους  δυο ουρανοξύστες της εταιρίας εργάζονται 15.000 άτομα με όλες τους τις ανέσεις. Ήταν ένα ταξίδι μοναδικό που προσέφερε πολλές συγκινήσεις τόσο στους ομογενείς μας όσο και στα μέλη του Χ.Ο.Τ. αφού χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από τόσες ημέρες που πέρασαν από την επίσκεψη μας καθημερινά σχεδόν δεχόμαστε τηλεφωνήματα από τους φίλους που δημιουργήσαμε στο Ντιτρόιτ , που μιλάνε με θαυμασμό για τους χορευτές μας  και για την όλη μας παρουσία. Τους λείπουμε και μας λείπουν πολύ, ο Χ.Ο.Τ. μπήκε στις καρδιές των ομογενών μας και σφράγισε με την εμφάνιση του και την παρουσία του αυτό το ταξίδι. Η επιτροπή διοργάνωσης των εκδηλώσεων της ομογένειας η οποία αποτελείται από 20 μέλη διαφόρων συλλόγων και φορέων η οποία αποφάσισε ομόφωνα να προσκαλέσει τον ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ στις εκδηλώσεις,   σε δηλώσεις του προέδρου της  στα Μ.Μ.Ε. της Αμερικής δήλωσε ότι ο Χ.Ο.Τ. ήταν το καλύτερο χορευτικό στα 14 χρόνια που τελούνται οι εκδηλώσεις της ομογένειας!!! Με τις καλύτερες εντυπώσεις στις αποσκευές μας πήραμε τον δρόμο της επιστροφής μετά από ένα εξαιρετικό ταξίδι και την ικανοποίηση ότι προβάλαμε τον πολιτισμό μας, τα Τρίκαλα και την Ελλάδα στην πολιτεία του Μίσιγκαν…