Με επιτυχία, παρόλες τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της έκτακτης κατάστασης συναγερμού λόγω απειλής τρομοκρατικών πράξεων, πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Νοεμβρίου η εκδήλωση που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ)  με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών (Committee of Regions) στις Βρυξέλλες, όπου και υπογράφτηκε το Καταστατικό του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων  από Δημάρχους καθώς και Εταίρους του έργου.
Η κατάσταση συναγερμού στην πόλη των Βρυξελλών είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί από τους έλληνες συμμετέχοντες να ακυρώσουν το ταξίδι τους στις Βρυξέλλες για λόγους ασφάλειας. Έτσι από τους περίπου 165 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες της Ελληνικής αποστολής στο διήμερο των εκδηλώσεων παραβρέθηκαν περίπου οι 60 (συμμετείχαν 7 Αναπτυξιακές εταιρείες από τις 18 που είχαν δηλώσει συμμετοχή).
Η εκδήλωση άρχισε την Δευτέρα το πρωί με κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε.κο  Γιώργο  Πατούλη,  ο οποίος τόνισε τη σημασία της παρουσίας των συμμετεχόντων στην εκδήλωση για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και της χώρας και επεσήμανε ότι η ανάδειξη και προώθηση των τοπικών αγροτικών ποιοτικών προϊόντων και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.  “….Εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος δεσμευόμαστε ότι στηρίζουμε αμέριστα τα Δίκτυα της Αυτοδιοίκησης ως εργαλεία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ως συλλογικές προσπάθειες των ΟΤΑ που εκπληρώνουν τον αναπτυξιακό σκοπό και τον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης…» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.
Στην συνέχεια η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ομιλίες του κ. Mihail Dumitru, Αναπληρωτή Γενικός διευθυντής και Υπεύθυνο των Δ/νσεων F,G, και H της Δ/νσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του  κ. Χαράλαμπου Κασίμη , Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, οι οποίοι παρουσίασαν στους παριστάμενους στοιχεία της Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-20120, καθώς και των κκ  Παναγιώτη ΠΑΤΡΑ Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ  (KENAKAΠ ΑΕ) που παρουσίασε το θέμα «Η συμβολή του Ελληνικού δικτύου LEADER στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής υπαίθρου» και του  κ. Αλέξανδρου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, αναλυτή  πολιτικής στο Σημείο Επαφής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Αγροτική Ανάπτυξη με θέμα  «Σχεδιασμός του LEADER/CLLD στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2014-2020».
Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας έγινε παρουσίαση του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας του προγράμματος LEADER με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» με την συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 που υλοποιείται από 21 Αναπτυξιακές Εταιρείες σε συνεργασία με 55 Δήμους από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και με Συλλογικούς Ιδιωτικούς Φορείς, εκπροσωπώντας με αυτό τον τρόπο, τη μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική έκταση της Ελλάδας, με στόχο την  ανάδειξη των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων και των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.
Ακολούθησε η πανηγυρική υπογραφή του Καταστατικού της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΚΛΕΚΤΕΣ.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας και Πρόεδρος της εταιρείας ΚΕΝΑΚΑΠ κος Χρ. Σινάνης, δήλωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης :
«Είμαστε αυτή τη στιγμή στο ευχάριστο σημείο να ανακοινώσουμε την πανηγυρική σύσταση του Δικτύου με τη συμμετοχή 54 Δήμων της Ελλάδας, 21 Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών ΟΤΑ, καθώς και πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με την αρωγή σημαντικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην ανάδειξη των τοπικών εκλεκτών γεύσεων της Ελλάδας, όπως οι Δρόμοι της Ελιάς, που μας τιμούν με την παρουσία τους.
Η παρουσία μας και η πανηγυρική σύσταση του Δικτύου εντός του δομημένου κοινοτικού πλαισίου και στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, τη δεδομένη χρονική στιγμή σηματοδοτεί την από κοινού θέλησή μας για συνεργασία σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο πάντα με τη στήριξη των εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών, τους οποίους ευχαριστούμε άλλη μία φορά για τη φιλοξενία.
Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν μεταξύ πολλών άλλων και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία υπέγραψαν το καταστατικό σύστασης οτυ Δικτύου: Αλεξάκος Φώτιος , Δήμαρχος Καρδίτσας, Αρκούδα Στυλιανή, Δήμος Αργιθέας, Γογόπουλος Γεώργιος, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, Καραστέργιος Δημήτριος, Δήμος Δεσκάτης, Κωτσός Γεώργιος, Δήμος Μουζακίου, Κουτρουμπής Γεώργιος, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, Κουτσάφτης Παναγιώτης, Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου, Λάγδαρης Ευάγγελος, Δήμος Πύδνας Κολινδρού, Μαράβας Κωνσταντίνος, Δήμος Πύλης, Μεριβάκης Αθανάσιος, Δήμος Φαρκαδόνας, Παπαστεργίου Δημήτριος, Δήμος Τρικκαίων, Σινάνης Χρήστος, Δήμος Καλαμπάκας, Σκάρλος Αθανάσιος, Δήμος Σοφάδων, Τουλκίδης Δημοσθένης, Δήμος Καβάλας
Το βράδυ ο  Δήμαρχος Καλαμπάκας Σινάνης Χρήστος παρέθεσε σε όλους τους προσκεκλημένους επίσημη δεξίωση στην αίθουσα του Ξενοδοχείου THON HOTEL BRISTOL STEPHANIE, για την ίδρυση του Δικτύου.
Την δεύτερη ημέρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DGAgri, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή) με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των Ελληνικών εκλεκτών γεύσεων και διατροφικών προϊόντων της κάθε περιοχής σε αγροτικά Δίκτυα του εξωτερικού.