Ένα μακροσκελέστατο υπόμνημα με μια σειρά έργων και προτάσεων κατέθεσε στους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές του νομού μας ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρ. Σινάνης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν χθες το δημαρχείο Καλαμπάκας όπου και ενημερώθηκαν για τα τρέχοντα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο σχετικό υπόμνημα ο δήμος Καλαμπάκας ζητά:

-Συνέχιση και ολοκλήρωση του μεγάλου έργου Ε65, που αποτελεί έργο πνοής για όλη τη Θεσσαλία.  Ο Ε-65 διασχίζει τον κάμπο της Φθιώτιδας και της Θεσσαλίας και καταλήγει στην Εγνατία Οδό. Ενώνει την  Ελλάδα, συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη της  περιοχή μας και βγάζει   ολόκληρες περιοχές από την απομόνωση.

-Κατασκευή του νέου περιφερειακού δρόμου Καλαμπάκας , ώστε να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι της πόλης, ιδιαίτερα από την διέλευση μεγάλων και βαρέων οχημάτων.

-Ηλεκτροκίνηση του ΟΣΕ. Ένα έργο πνοής για την πόλη μας. Η ηλεκτροκίνηση συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τουρισμού , στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής από την οποία διέρχεται ο σιδηρόδρομος.

-Ξενία. Σε πρώτη φάση επιχορήγηση για τη δομική στήριξη αυτού του ιστορικού και μοναδικού κτιρίου, ώστε να αποκατασταθούν κάποιες βλάβες που αφορούν τη στατικότατα του κτιρίου και μη κινδυνεύσει με κατάρρευση.

-Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Καλαμπάκας. Είναι , ίσως, το πιο παλιό δίκτυο με αμιαντοσωλήνες, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

-Ασφαλτόστρωση του οδικού του νέου σχεδίου πόλης, αλλά πολλών άλλων δρόμων και στην πόλη και σε πολλά χωριά που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

-Κατασκευή  παιδικών χαρών στην πόλη της Καλαμπάκας , αλλά και σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου, ώστε να πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.

-Να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη λήψη του ψηφιακού σήματος  της DIGEA από όλες τις περιοχές του Δήμου. Η περιοχή μας, και μάλιστα  το μεγαλύτερο  μέρος του δήμου, δεν έχει τη δυνατότητα λήψης του ψηφιακού σήματος  εξαιτίας του ιδιαίτερου ανάγλυφου  της. Ο δήμος, εξαιτίας του υψηλού κόστους εγκατάστασης αναμεταδοτών , αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες λήψης του ψηφιακού σήματος από όλες τις περιοχές, με ίδιες δαπάνες.

-Ιδιαίτερη επιχορήγηση για την εξόφληση των πολλών και παλιών οφειλών του δήμου που έχουν τελεσιδικήσει με δικαστικές αποφάσεις. Ο δήμος, αδυνατεί να καλύψει όλες αυτές τις δαπάνες και για τις οποίες μάλιστα δεν φέρει καμιά ευθύνη.

-Συντήρηση και αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου της γέφυρας της Σαρακίνας, ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό μνημείο , τόσο για την ιστορία του τόπου , όσο και για την ανάπτυξη του  τουρισμού. Μάλιστα για το έργο αυτό , υπάρχει έτοιμη μελέτη και ήδη έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα « Αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδος 2007-13» με τον τίτλο  « Ανάπλαση περιοχής λίθινης τοξωτής γέφυρας στον οικισμό Σαρακίνας του δήμου Καλαμπάκας», προϋπολογισμού 900 χιλιάδων ευρώ .

-Συνέχιση των έργων αλλά και της προμήθειας οχημάτων και εξοπλισμού που είναι ενταγμένα στο πράσινο ταμείο. Τέτοια έργα είναι :

1. Μονοπάτι κάτω από τους βράχους των μετεώρων.

2. Απορριμματοφόρο ανακύκλωσης.

3. Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

-Πρόσληψη εργατικού δυναμικού που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του δήμου. Ο δήμος έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό και πρέπει να έχει λόγο στην επιλογή του προσωπικού, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες.

-Απλοποίηση της γραφειοκρατίας, ώστε οι εγκρίσεις και αποφάσεις να γίνονται σε  μικρότερο χρονικό διάστημα , πράγμα που θα βοηθήσει στη καλύτερη και ουσιωδέστερη λειτουργία του δήμου.

-Αύξηση της επιχορήγησης προς το δήμο μας , τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας μας,  με δύσκολο  και  ξεχωριστό ορεινό ανάγλυφο. Άρα με πολύ μεγάλες δυσκολίες κάλυψης των λειτουργικών αναγκών 76 χωριών, αριθμός τεράστιος ( ηλεκτροφωτισμός- ύδρευση – αποκατάσταση τεράστιου οδικού δικτύου- αποκατάσταση των πολλών ζημιών εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν κατά τους χειμερινούς μήνες- προσβασιμότητα).

-Κατασκευή του Ταρτάν του γηπέδου Καλαμπάκας , ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των αθλητικών συλλόγων , αλλά και των νέων της περιοχής.

-Προώθηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών και δημόσιων κτιρίων.

-Ενίσχυση πρωτογενούς τομέα. Να δοθούν κίνητρα    στη γεωργία και την κτηνοτροφία , ώστε να σταματήσει αυτή η δραματική μείωση του εισοδήματος των γεωργών και κτηνοτρόφων.

 -Οργάνωση μιας συνάντησης εργασίας με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών του νομού και όλων  των εμπλεκομένων φορέων με θέμα τον τουρισμό και τα μεγάλα έργα του τόπου μας ( Ε65 κ.τ.λ.).

Συνδρομή - συμπαράσταση και προώθηση  σημαντικών –έργων – προβλημάτων  του δήμου μας.

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ  του δήμου Καλαμπάκας σε δήμο Μετεώρων.

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ  της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Τ.Δ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ. Έργο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-13  και για το οποίο ήδη υπάρχει απόφαση ένταξης.

Ανάπλαση περιοχής λίθινης τοξωτής γέφυρας στον οικισμό Σαρακίνας του δήμου Καλαμπάκας».  Έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα « Αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδος 2007-13» με τον τίτλο  « Ανάπλαση περιοχής λίθινης τοξωτής γέφυρας στον οικισμό Σαρακίνας του δήμου Καλαμπάκας», προϋπολογισμού 900 χιλιάδων ευρώ.

 ΕΛΕΥΣΗ  του φυσικού αερίου στην πόλη μας.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ  του αστυνομικού τμήματος.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  της δημοτικής αστυνομίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  των υπηρεσιών που έφυγαν από την πόλη (ΕΦΟΡΙΑ , ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ).

ΕΝΙΣΧΥΣΗ Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας, ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε μια μεγάλη περιοχή και μάλιστα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Ξυλογλυπτικής Σχολής. Η Ξυλογλυπτική σχολή είναι μοναδική στην Ελλάδα και είναι κρίμα να εκλείψει  και αυτή από την περιοχή μας.

ΑΠΟΔΟΣΗ στο δήμο μας του πρώην κέντρου υγείας- νοσοκομείου , που ανήκει στον Στρατό, ώστε να συντηρηθεί και να μην καταρρεύσει.

ΑΠΟΔΟΣΗ της έκτασης των «δασικών» και των κατασκευών που υπάρχουν σ΄αυτόν το χώρο, στο δήμο μας.

 ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  εργοστασίου ξυλείας σε σωστές βάσεις και με νέα δεδομένα,