Η Ελληνική ιστορία εμπεριέχει πράγματι μεγάλα έπη όπως το ‘21 και το ‘40!!!  Έπη που τα δημιούργησε ο Ελληνικός λαός με το αίμα του, τις θυσίες του, την πείνα, την εξαθλίωση, χωρίς να πτοηθεί, χωρίς να γονατίσει, χωρίς να λογαριάσει επιπτώσεις. Οι Έλληνες αγωνίστηκαν όσο κανένας άλλο έθνος για την ελευθερία, την πατρίδα, την τιμή, την αξιοπρέπεια, τα μεγάλα ιδανικά, δημιουργώντας νέες Θερμοπύλες και νέες Σαλαμίνες διδάσκοντας τον πολιτισμένο κόσμο πως η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, στοιχεία που ο Ελληνικός λαός έχει βαθειά ριζωμένα μέσα του.
Το έπος του ‘40είναι εφάμιλλο του ‘21 γιατί το δημιούργησε η τότε αγνή Ελληνική ψυχή που δονούνταν από τις μεγάλες αξίες του Έθνους, της ιστορίας και παράδοσης, που όταν οι περιστάσεις το απαίτησαν, έγινε ορμητικό ποτάμι που κατέκλυσε τα πάντα στο διάβα του προκειμένου να υπερασπιστεί η εθνική τιμή και αξιοπρέπεια χωρίς να λογαριάσει συνέπειες, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς ιδιοτέλεια, ξεχνώντας ότι τον χωρίζει, ακόμα και αυτό το όνομά του, έγινε απλά πατρίδα, όπως έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ(«Δεν γνωρίζω πια τ’όνομα μου ονομάζομαι πατρίς»)
Δυστυχώς σήμερα αυτά τα ιστορικά κλέη που κοσμούν την Ελληνική ιστορία, έχουν παραμεριστεί ως αχρείαστα και έτσι αγνοώντας τα, αγνοούμε την ίδια μας την εθνική αυθυπαρξία. Αγνοώντας την εθνική αυθυπαρξία γινόμαστε άμορφη μάζα, συνονθύλευμα του παγκόσμιου χωριού χωρίς ιδανικά, αξίες και εθνική συνείδηση Έτσι μοιραία είμαστε υποχρεωμένοι να χαθούμε στην παγκόσμια χοάνη λαών, εθνών και πολιτισμών. Γι’ αυτό πρέπει να μελετούμε την ιστορία, γιατί μας διδάσκει με τα μεγάλα της έπη όπως το έπος του ‘40.
Ο Σύλλογός μας τιμώντας τον αγώνα και τις θυσίες του Ελληνικού λαού εξέδωσε και αφιέρωσε την περιοδική του έκδοση στο έπος του ‘40 με πλούσια ύλη αλλά και με κείμενα συγγραφέων της πόλης μας, όπως του κ. Γρηγόρη Κατσικά – ΣΤΑΓΕΑ και του συνταξιούχου δασκάλου κ.Παναγιώτη Καρασίμου τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία αυτή.
Το τεύχος αυτό είναι ένα ελάχιστο μνημόσυνο σε όσους θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την εθνική ανεξαρτησία και υπόσταση.  Μπορείτε να το βρείτε σε έντυπη μορφή στα γραφεία του συλλόγου μας, καθώς και στην ιστοσελίδα μας σε ηλεκτρονική μορφή στην παρακάτω διεύθυνση(http://meteoronlithopolis.gr/gr/67-lib_society/380).