Τα  Drones της Ελληνικής Αστυνομίας θα… καταδιώκουν φλόγες και εμπρηστές! Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη ρίχνονται στη μάχη πρόληψης των πυρκαγιών και εντοπισμού επίδοξων εμπρηστών, στην Αττική και την επαρχία, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τρία από τα συνολικά επτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχει προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. από το Ισραήλ, θα χρησιμοποιηθούν σε ημερήσιες και νυχτερινές πτήσεις πάνω από περιαστικά δάση της πρωτεύουσας και όπου αλλού χρειαστεί στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει το thetoc.gr στόχος είναι ο γρήγορος εντοπισμός εστίας φωτιάς με τις υπέρυθρες και θερμικές κάμερες που διαθέτουν και η σύντομη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον περιορισμό και την κατάσβεσή της. Πέρα όμως από τον εντοπισμό της πυρκαγιάς, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα έχουν και την δυνατότητα ελέγχου των κινήσεων ατόμων ή οχημάτων στα σημεία που προκλήθηκε, δίνοντας κατεύθυνση στις επίγειες δυνάμεις προκειμένου να συλλάβουν τους τυχόν εμπρηστές.

Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη έχουν μήκος από 1 έως 4 μέτρα, ακτίνα πτήσης από 30 έως 300 χιλιόμετρα, αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 40 χιλιόμετρα την ώρα έχοντας τη δυνατότητα κατόπτευσης κύκλων ακτίνας ενός τουλάχιστον χιλιομέτρου. Διαθέτουν δυνατότητα ενσωμάτωσης σειράς συσκευών, όπως θερμικές κάμερες για κατόπτευση χώρων. Τα drones μπορεί να «κλειδώσουν» κάποιον στόχο και να μεταδίδουν εικόνα ή άλλα δεδομένα σε έναν σταθμό βάσης της ΕΛ.ΑΣ., από όπου και κατευθύνονται.

Αξίζει να τονιστεί ότι το καλοκαίρι του 2013, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είχε έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να παραχωρηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση σύλληψης των Αλβανών δραπετών της φυλακής Τρικάλων.