Με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών (θεωρητική κατεύθυνση) και των Μαθηματικών (θετική και τεχνολογική κατεύθυνση) συνεχίστηκαν σήμερα, Δευτέρα, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους περίπου 105.000 υποψήφιους που διεκδικούν μία από τις 68.345 θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν στον «Πρωταγόρα» του Πλάτωνα, κείμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολο και που δημιουργεί προϋποθέσεις και στους μέτρια διαβασμένους μαθητές να γράψουν καλά, καθώς είναι από τα πρώτα που διδάσκονται κατά τη σχολική χρονιά. Στο άγνωστο κείμενο, ωστόσο, οι μαθητές είχαν να «αντιμετωπίσουν» τις «Ιστορίαι» του Θουκιδίδη, οι οποίες θεωρούνται δύσκολο κείμενο.
Όσον αφορά τα μαθηματικά, τα θέματα ήταν για πολύ δυνατούς λύτες, καθώς κάλυπταν όλη την ύλη.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν καθηγητές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ασκήσεις ήταν πολλές, αλλά και συνδυαστικές, κάτι με το οποίο οι μαθητές δεν είναι εξοικειωμένοι, καθώς στη σχολική βιβλιογραφία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ασκήσεις.

Οι υποψήφιοι θα ξανακαθίσουν στα θρανία την Τετάρτη προκειμένου να διαγωνισθούν σε Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.