Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αποφάσισαν ότι δεν θα συναινέσουν στην μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας και συγκροτούν κοινό μέτωπο κατά της απόφασης της κυβέρνησης. Οι δήμαρχοι που εξελέγησαν με τον  ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν λευκό ενώ οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες με τη σημαία του κυβερνώντος κόμματος - μεταξύ τους και  η Ρένα Δούρου- απουσίαζαν από τη συνεδρίαση. Τόσο οι περιφερειάρχες όσο και οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα της ΠΝΠ και αναφέρουν ότι καταλύεται το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. 

Τα πυρά δημάρχων και περιφερειαρχών δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Μάρδας που «εξήγησε« για λογαριασμό της κυβέρνησης το σχέδιο της.

Συντριπτικό το ΟΧΙ των δημάρχων 

Με συντριπτική πλειοψηφία από τους 31 παρόντες 28 υπέρ και 3 λευκών υπερψηφίστηκε στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ να μην μεταφερθούν τα διαθέσιμα χρήματα των ΟΤΑ στην ΤτΕ και να αντισταθούν οι δήμοι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τhe TOC τα λευκό ψήφισαν οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι όμως στις τοποθετήσεις τους καυτηρίασαν την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση.

Στην Απόφαση της ΚΕΔΕ εκτός της άρνησης για κατάθεση των αποθεματικών στην ΤτΕ περιλαμβάνεται η ενημέρωση των δημοτών για το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στους ΟΤΑ, τον προγραμματισμό συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες για την απόσυρση της ΠΝΠ, και την προοπτική να αποφασιστούν δυναμικές κινητοποιήσεις στο μέλλον .

Μπλόκο και από τους Περιφερειάρχες

Μπλόκο και από τους περιφερειάρχες στην απόφαση της κυβέρνησης καθώς η ΕΝΠΕ αποφάσισε μετά την ΚΕΔΕ να μην μεταφερθεί ούτε ευρώ από τα αποθεματικά στην ΤτΕ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, μετά τη λήξη της σύσκεψης δήλωσε: «Η Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλλει στις ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητη η συνεργασία με την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΕΝΠΕ θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα συνδράμει στον αγώνα, αντιδρώντας ανάλογα. Από την άλλη, είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, όπως οι ΠΝΠ. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι να γίνει η συνάντηση, οι περιφέρειες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διάθεσιμα όπως ορίζει η ΠΝΠ» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ πρότεινε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την ΠΝΠ που επιβάλει την μεταφορά των χρημάτων των περιφερειών στην ΤτΕ τα οποία υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ. 

Και την συνεδρίαση της ΕΝΠΕ υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα καθώς αρκετοί αιρετοί όπως ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Μ. Καχριμάνης και η Περιφερειάχρης Β. Αιγαίου Χ. Καλογήρου έκαναν λόγο για συνταγματική και θεσμική εκτροπή με την υπογραφή της ΠΝΠ.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στεράς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για πράξη αυταρχισμού και τόνισε ότι κινδυνεύει η καταβολή των δαπανών για την μεταφορά των μαθητών και των νεφροπαθών που είναι αρμοδιότητες των περιφερειών.