Την πρόθεσή του για τη δημιουργία Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα την υγειονομική περίθαλψη στη Θεσσαλία. Η αιρετή Περιφέρεια, όπως εξήγησε, σε συνεργασία με όλους τους φορείς υγείας της Θεσσαλίας, θέτει τις βάσεις για την λειτουργία αυτού του καινοτόμου και τολμηρού σχεδίου το οποίο έχει σαν στόχο την χάραξη ενός οδικού χάρτη για την επίλυση των ζητημάτων υγείας στην περιφέρειά μας, με εποπτικό ρόλο, λειτουργώντας υποβοηθητικά για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι και όλων των φορέων που άπτονται του τομέα της υγείας.
Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, απαιτείται σύνθεση δυνάμεων, σωστός σχεδιασμός και συνεχής ενημέρωση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, πραγματικός και ανθρώπινος χάρτης υγείας, ο οποίος θα δρα με γνώμονα το κοινό καλό.
Στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε την πρωτοβάθμια περίθαλψη ως «τον μεγάλο ασθενή», επισημαίνοντας τις ελλείψεις, τόσο στις κτιριακές υποδομές όσο και σε ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό. Αναφερόμενος δε στη δευτεροβάθμια περίθαλψη εξέφρασε την απορία του για τον σχεδιασμό της πολιτείας καθώς ενώ η Θεσσαλία κατέχει το 8% του πληθυσμού της χώρας, σε αυτόν αντιστοιχεί μόλις το 4% των νοσοκομείων αυτής (5 νοσοκομεία στα 130) και ποσοστό μικρότερο του 6% των κλινών, του προσωπικού και της χρηματοδότησης στο σύνολο της χώρας.
Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας μετά τη διασύνδεσή τους, τονίζοντας ότι ένα πρώτο βήμα για τη σωτηρία τους θα ήταν η αυτονόμησή τους, ενώ αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης του Στρατιωτικού νοσοκομείου της Λάρισας, η οποία για χρόνια συζητείται αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Μέλη της επιτροπής θα είναι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των Δήμων, του ιατρικού-οδοντιατρικού-φαρμακευτικού συλλόγου, των ενώσεων των νοσοκομείων, των συλλόγων ασθενών, του εργατικού κέντρου, της ΑΔΕΔΥ, των επιμελητηρίων και των αγροτικών συλλόγων, κ.α.