Ποινικές διώξεις εναντίον επτά Αλβανών - ανάμεσα στους οποίους μία γυναίκα -έχουν ασκηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις δικαστικές αρχές για την αιματηρή έφοδο στις φυλακές Τρικάλων τον Μάρτιο του 2013 που οδήγησε στη μαζική απόδραση επικίνδυνων αλλοδαπών κρατουμένων. Όπως αναφέρει «Το Βήμα» οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που κατηγορούνται τώρα για αυτή την επίθεση διαμένουν στον Βόλο και στη Λάρισα - οι περισσότεροι έχουν εξαφανισθεί - και ορισμένοι έχουν κατηγορηθεί για ληστείες αλλά και για υποθέσεις ναρκωτικών. Τμήμα της έρευνας γίνεται και για ιδιώτες που φέρεται να διέμεναν στην Κρεμαστή της Ρόδου.
Η απόδραση επιχειρήθηκε στις 23 Μαρτίου 2013. Μια ομάδα πάνοπλων Αλβανών άρχισε να γαζώνει με καλάσνικοφ τις εξωτερικές σκοπιές των φυλακών. Αρχικά απέδρασαν 11 κρατούμενοι, από τους οποίους συνελήφθησαν αμέσως οι τρεις, ενώ ο τέταρτος συνελήφθη πριν δύο μήνες σε καφέ της Αγριάς.
Από τους υπόλοιπους αλβανούς δραπέτες που έχουν εξαφανισθεί από τότε είναι ο 27χρονος Λούλι Φλολάντ, οποίος εθεωρείτο αρχηγός συμμορίας με 38 ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων σε Λάρισα και Βόλο την περίοδο 2009-11 και σε τρεις από αυτές είχε σκοτώσει τα θύματά του. Αφαντος είναι και ο 31χρονος Σούτλαχ Φάτος, που ως επικεφαλής συμμορίας είχε διαπράξει 27 ληστείες στην Κέρκυρα, στην Ηγουμενίτσα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Αλλοι δύο δραπέτες, ο 41χρονος Μουρατάζ Αντμίρ Μουρατάι και ο 25χρονος Κλεμέντ Κόλα, οι οποίοι παλαιότερα συμμετείχαν σε «συμμορία με Καλάσνικοφ», λήστεψαν την Εθνική Τράπεζα της Λάρισας στις 16 Μαΐου 2013 με λεία άνω του 1 εκατ. ευρώ και έχουν υπάρξει πληροφορίες ότι ίσως έχουν διαφύγει έχοντας πλέον ένα μεγάλο «κομπόδεμα». Στις 24 Ιανουαρίου 2014 είχε συλληφθεί στην Αλβανία ο 27χρονος συνεργός του Μάριο Κόλα Ιλίρ Κούπα.