Έχοντας πλέον καταξιωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ημιμαραθώνιους στη χώρα (πλέον είναι ο τρίτος σε μέγεθος), ο ημιμαραθώνιος δρόμος «Θανάσης Σταμόπουλος» πραγματοποιείται για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε Τρίκαλα και Καλαμπάκα, αυτή την Κυριακή 15 Μαρτίου, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων.

Με σημείο εκκίνησης στις 10 το πρωί την κεντρική πλατεία της Καλαμπάκας και τερματισμού την κεντρική πλατεία των Τρικάλων, ο ημιμαραθώνιος αποτελεί κορυφαίο αθλητικό γεγονός για τη Θεσσαλία, περιλαμβάνοντας αγώνες 21 και 6 χιλιομέτρων, καθώς και τον αγώνα 1000 μέτρων για παιδιά από 8 έως 14 ετών.

Η φετινή εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι από 2.300 δρομείς, έχει εορταστικό χαρακτήρα μιας και εκτός από το όνομα του εμπνευστή του αγώνα Θανάση Σταμόπουλου, τιμώνται και τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Τρικαλινού καλλιτέχνη Βασίλη Τσιτσάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών περίπου 1300 αθλητές στα θα συμμετέχουν στον αγώνα των 21χλμ, 400 αθλητές στα 6χλμ και 500 παιδιά στα 1000μέτρα, ενώ τη «μάχη» της εύρυθμης διοργάνωσης θα δώσουν μεταξύ άλλων 50 Ποδηλάτες και 120 εθελοντές.

Όλα τα παραπάνω, με την πολύτιμη συμβολή της περιφέρειας Θεσσαλίας, για την οποία τόσο ο Σύλλογος Δρομέων Τρικάλων όσο και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς, επεσήμαναν τη ζωτικής σημασίας παρέμβασή της, ώστε μία ιδέα μερικών φίλων με αγάπη για τον αθλητισμό να μετεξελιχθεί αρχικά σε έναν μικρό διαστάσεων αγώνα και εν συνεχεία σε μία διοργάνωση διεθνούς κύρους.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή διοργάνωση η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και τις χορηγίες τοπικών – και όχι μόνον – επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας όπως επεσήμανε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός πως «όταν πραγματικά το θέλουν και οι λίγοι μπορούν να πετύχουν πολλά».

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα Τρίκαλα επ’ αφορμή του ημιμαραθωνίου, ο κ. Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ως Περιφέρεια Θεσσαλίας νιώθουμε υπερήφανοι γιατί ο αγώνας αυτός πλέον έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, για όλους τους ανθρώπους που συνδράμουν γι’ αυτό τον αγώνα, για τους εθελοντές, τους χορηγούς, για το Σύλλογο, τους ανθρώπους που δεν φαίνονται αλλά κάνουν την ουσία του αγώνα. Είμαστε επίσης υπερήφανοι για τους ανθρώπους που θα έρθουν να τρέξουν και θα ξεπεράσουν τους 2.300 σε αριθμό. Όλη η πόλη θα είναι μία γιορτή. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα προκειμένου αυτός ο αγώνας από τοπικός που ήταν το 2011, να γίνει σήμερα διεθνής. Με τη θέληση δε, όλων μας, το επίπεδο του αγώνα συνεχώς θα ανεβαίνει. Να συνεχίσουμε όλοι μαζί να στέλνουμε το μήνυμα πως ο αθλητισμός ενώνει και δημιουργεί δυνατούς ανθρώπους. Νιώθω πραγματικά περήφανος γιατί ενώσαμε τις δυνάμεις μας και κερδίσαμε για τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία και τον αθλητισμό».

Ο Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Στο εντυπωσιακών διαστάσεων μέγεθος που έχει λάβει φέτος ο ημιμαραθώνιος, στάθηκε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων κ. Νίκος Οικονομίδης, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «ο αγώνας που διοργανώνουμε για 8η συνεχή χρονιά, ξεκίνησε από μια παρέα ανθρώπων και έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο επαρχιακό αγώνα που γίνεται στην Ελλάδα. Περίπου 2300 αθλητές έχουν δηλώσει συμμετοχή για να βρεθούν στον δρόμο την Κυριακή το πρωί, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα έρθουν από άλλες πόλεις. Φέτος μάλιστα είναι και η πρώτη χρονιά που έχουμε άφιξη ερασιτεχνών αθλητών από το εξωτερικό, οι οποίοι έρχονται στην χώρα μας αποκλειστικά για τον αγώνα.

Πανελλήνιοι πρωταθλητές, συστηματικοί δρομείς, αλλά και απλοί ερασιτέχνες αθλούμενοι κάθε ηλικίας (16-79 χρονών) θα λάβουν μέρος σε αυτή την μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Μια γιορτή η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μας, αφενός οικονομικά, με την άφιξη τόσων επισκεπτών, αφετέρου κοινωνικού μιας και προβάλλει την αγνότερη μορφή αθλητισμού, χωρίς βία, στημένα και ντόπινγκ».

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Εκ μέρους του δήμου Τρικκαίων, ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού, καινοτομίας, ανάπτυξης και τουρισμού κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης, σημείωσε πως «είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός πως βρισκόμαστε μπροστά στη διοργάνωση ακόμη ενός πολύ σημαντικού αθλητικού γεγονότος τόσο για την πόλη των Τρικάλων, όσο και για τη Θεσσαλία αλλά και τη χώρα ολόκληρη, καθώς ο ημιμαραθώνιος δρόμος «Θανάσης Σταμόπουλος», αποτελεί έναν πρότυπο αγώνα σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο. Η πόλη των Τρικάλων και ο νομός ολόκληρος είναι έτοιμος να φιλοξενήσει αθλητές, προπονητές και συνοδούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αντιλαμβανόμενος ότι το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης».

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Εκπροσωπώντας το δήμο Καλαμπάκας, ο αντιδήμαρχος τουρισμού και αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Ράντος είπε μεταξύ άλλων: «είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός κι αν δείτε και ο Θανάσης Σταμόπουλος γράφεται μέσα στο βιογραφικό του ως ένας ρομαντικός. Γιατί αυτά τα πράγματα μπορούν να γίνουν μόνον από εθελοντές και από ρομαντικούς. Διαφορετικά, δε θα υπήρχαν ποτέ αυτοί οι αγώνες και δε θα είχαμε ποτέ τον στίβο. Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση των δρομέων και να σημειώσω πως όλα αυτά δε θα γίνονταν, αν η περιφέρεια δεν ήταν δίπλα σε όλες αυτές τις προσπάθειες. Πρώτη η περιφέρεια και μετά οι δήμοι και όλοι εμείς».