Την Παρασκευή 20 Μαρτίου το σώμα της Βουλής είχε την ιστορική ευθύνη να επικυρώσει το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπολογίζεται ότι θα δώσει ανάσα ζωής σε ένα πλήθος συμπολιτών μας, μαζί με την ευκαιρία να ξανακάνουν βιώσιμη την επαγγελματική τους ζωή και να ατενίζουν την καθημερινότητα με αισιοδοξία, χωρίς τη μέγγενη των μη ρυθμισμένων χρεών.

Οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου έδωσαν μια πολύ καθαρή εντολή στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το τέλος των Μνημονίων, για ανάπτυξη και συνοχή μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, για λύση εντός του ευρώ και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πράξη αυτή την εντολή. Στον αντίποδα των μνημονικών καταστροφών των τελευταίων πέντε ετών, που δημιούργησαν κοινωνικά ερείπια, αναδεικνύουμε την ανάγκη να στραφεί η χώρα με ένα βιώσιμο τρόπο στην ανάπτυξη, κάνοντας μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ένα ισότιμο και αξιοσέβαστο κράτος-μέλος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους συμπολίτες μας να απαλλαγούν από το βραχνά των υπερβολικών τόκων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να βάλουν τη ζωή τους σε τάξη. Θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αναπνεύσουν  και να πάρουν την πολυπόθητη φορολογική ενημερότητα ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Τα χρέη αυτά δημιούργησε η πεισματική άρνηση των προηγούμενων κυβερνήσεων, με πρωτεργάτες τους κύριους Σαμαρά και Βενιζέλο και τους εντολοδόχους τους, να φέρουν στη Βουλή ένα νομοθετικό πλαίσιο για τα πλατιά λαϊκά στρώματα που εξόντωσε έτσι την οικονομία στη ραχοκοκαλιά της, δηλαδή τη μικρομεσαία επιχείρηση και το ελεύθερο επάγγελμα.

Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί τόσο προεκλογικά όσο και σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων να παραμείνει στο πλάι των πολλών και μάλιστα να συγκρουστεί όπου χρειάζεται με τα μεγάλα συμφέροντα, που λυμαίνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, που τους καθιστούν εν δυνάμει άνεργους, χωρίς μέλλον, χωρίς προφανή προοπτική και  χωρίς αξιοπρέπεια. Το παρόν νομοσχέδιο έχει διπλό κοινωνικό όφελος. Από τη μία υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα ασφαλιστικά ταμεία 1,5 δις αυτό το χρόνο και ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που χρωστούν να αποπληρώσουν τα χρωστούμενα, δίνοντας καλύτερες και ευνοϊκότερες συνθήκες αποπληρωμής, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Τέλος, οφείλουμε να είμαστε συνεπείς με όσα λέγαμε προεκλογικά και να αγωνιζόμαστε για να βελτιώνουμε καθημερινά τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο αδύνατων. Να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη και στην ευημερία. Είναι σαφές ότι όσο η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, τόσο θα εξοργίζονται αυτοί που νιώθουν ότι απειλούνται τα σκανδαλώδη προνόμια τους. Όσο ο λαός θα συνεχίζει έμπρακτα να στηρίζει την κυβέρνηση, διότι βλέπει επιτέλους κάποια χειροπιαστά θετικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής του, τόσο η διαπλοκή και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι θα βυσσοδομούν.

Χρήστος Σιμορέλης

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τρικάλων