Συνέντευξη στην εφημερίδα Mail παραχώρησε ο βουλευτής Τρικάλων με τον ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης, μιλώντας εφ' όλης της ύλης για τις διαπραγματεύσεις και το μέλλον της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είμαστε από μια συμφωνία με τους δανειστές;

Προσωπικά, νομίζω ότι είμαστε αρκετά κοντά σε αυτή τη συμφωνία και την επιδιώκουμε αρκετούς μήνες, πλέον. Θεωρώ ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά σε μια συμφωνία, η οποία θα είναι βιώσιμη, θα δίνει στην κυβέρνηση και στη χώρα μας χώρο και χρόνο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη και να φύγουμε από τα μνημόνια και τη λιτότητα.

Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει. Θα είναι μια νέα συμφωνία; Θα είναι μια παράταση της προηγούμενης; Θα περιλαμβάνονται τα κρίσιμα ζητήματα του χρέους και της ανάπτυξης; Υπάρχει μια σύγχυση γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Ειλικρινά, θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε και να πάει δυνατά η χώρα μας μπροστά. Πρέπει η συμφωνία αυτή να περιέχει ορισμένα πράγματα, όπως ακριβώς ακούμε και βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα μας δώσει κάποια δισεκατομμύρια για να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία. Πρέπει, επίσης, να περιέχει καταστάσεις που δεν θα κόβουν μισθούς και συντάξεις, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στη ρευστότητα, αλλά το πιο βασικό είναι ότι πρέπει να μπουν τα ζητήματα του χρέους που έχουν σχέση με την αναδιάρθρωση.

Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά “αγκάθια”. Στο ζήτημα των συντάξεων και του ασφαλιστικού, στον Φ.Π.Α., στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν διαφωνίες. Υπάρχει η βούληση για να ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα; Άραγε, αυτά τα «αγκάθια» θα δρομολογήσουν, για πολλοστή φορά, εμπλοκή;

Ότι υπάρχουν «αγκάθια» είναι γεγονός. Εξάλλου, το αποδεικνύει η ίδια η διαπραγμάτευση, διότι αν δεν υπήρχαν «αγκάθια», θα είχαμε κλείσει τα ζητήματα εδώ και μήνες. Θεωρούμε ότι υπάρχουν «αγκάθια», όσον αφορά το χρέος, το ασφαλιστικό, ακόμα και με τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουμε πρόβλημα. Πάντως, εγώ είμαι αισιόδοξος, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ομάδα αυτή την οικονομική, η οποία διαπραγματεύεται, αλλά και στον Πρωθυπουργό μας, τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Νομίζω ότι θα κάνουν το καλύτερο, ώστε αυτή η συμφωνία που θα προκύψει να είναι προς όφελος του ελληνικού λαού.

Πάντως, αυτό το “αισιοδοξία-απαισιοδοξία”, το έχουμε δει πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό επιμένουμε αν υπάρχει η βούληση, η ειλικρινής διάθεση από την άλλη πλευρά, να βρεθεί η κοινή συνισταμένη.

Απ’ ό,τι απέδειξαν τα πράγματα μέχρι τώρα, φαίνεται ότι στα τεχνικά κλιμάκια υπάρχει δυσκολία. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην Ε.Ε., που δεν θέλουν να υπάρξει μια συμφωνία, μια έντιμη συμφωνία. Μπορώ να πω ότι υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις, ακόμα και στον ελληνικό χώρο, δυνάμεις που δεν θέλουν να πετύχει αυτή η συμφωνία, που θέλουν να αποτύχει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μη γίνει το καλό παράδειγμα στην Ευρώπη.

Δυνάμεις μέσα στην Ελλάδα; Υπάρχει 5η φάλαγγα δηλαδή;

Δεν είναι στη λογική μου και στον πολιτισμό μου να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται και από τις κουβέντες που γίνονται, ειδικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης, της ΝΔ, ακόμα και στο ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν δυνάμεις μέσα, που, τουλάχιστον από τις τοποθετήσεις που κάνουν, φαίνεται ότι δεν θέλουν να πετύχει αυτή η συμφωνία. Η αισιοδοξία μου, όμως, πηγάζει από το γεγονός ότι τόσο καιρό ασχολούνται πάρα πολλοί με την Ελλάδα, όχι μόνο οι θεσμοί, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι και από την άλλη πλευρά υπάρχει η σύνεση να γίνει κάτι θετικό και να μην υπάρξει “ατύχημα”, διότι δεν θα είναι προς όφελός μας, ούτε προς όφελος της Ευρώπης. Νομίζω πως ένα τέτοιο “ατύχημα” θα είχε μεγάλες επιπτώσεις και στην Ευρώπη. Απ’ ό,τι φαίνεται, στο τέλος θα υπερισχύσει η πολιτική διαπραγμάτευση. Θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία, που θα επισκιάζει όλα τα τεχνικά κλιμάκια ή κάποιες άλλες δυνάμεις που υπάρχουν στην Ευρώπη, οι οποίες δεν θέλουν να πετύχει η συμφωνία αυτή.

Ωστόσο, ο χρόνος και η αγορά εξαντλούνται, ενώ η κοινωνία αγωνιά.

Καταρχήν, συμφωνώ απόλυτα ότι ο χρόνος περνάει. Πέρα από εκεί, εμείς θα διαθέσουμε όσο χρόνο χρειάζεται για να πετύχουμε αυτά που είχαμε προαναγγείλει, πριν από τις εκλογές.

Αυτό δεν είναι τόσο εφικτό πια. Έχετε κάνει πολλές υποχωρήσεις, σε σχέση με το αρχικό σας πρόγραμμα.

Σίγουρα, όμως, θα είναι κοντά στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Διότι στη ζωή μας δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Εξάλλου, μιλάμε για διαπραγμάτευση. Επειδή κι εγώ είμαι άνθρωπος της κοινωνίας, της αγοράς θα μπορούσα να πω, μιας και το επάγγελμά μου είναι φαρμακοποιός, επάγγελμα που ανήκει στους μικρομεσαίους, ξέρω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει στενότητα στην αγορά και δεν πρέπει να πάει άλλο. Τα γνωρίζω τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά, όπου λόγω αυτής της οικονομικής ασφυξίας, κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί στο κόμμα, στην κοινοβουλευτική ομάδα και, πάνω απ’ όλα, στην κοινωνία μια δύσκολη συμφωνία;

 Σίγουρα και αυτή η συμφωνία θα είναι στα πλαίσια της λογικής μας και των προγραμματικών μας δηλώσεων. Νομίζω ότι είναι σε θέση, ότι υπάρχει όλη αυτή η δυνατότητα και όπως είπα και πριν, εγώ έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό μας, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στα κλιμάκια, τα οποία διαπραγματεύονται, ότι θα κάνουν το καλύτερο.

Όμως, ακόμα και η μη συμφωνία θέλει προετοιμασία και σωστή διαχείριση.

Όμως, η μη συμφωνία δεν είναι στις επιδιώξεις μας. Στο κόμμα μας, στον ΣΥΡΙΖΑ, με αυτή τη λογική πολιτευόμαστε, αυτή είναι η θέση μας, λύση μέσα στην Ευρώπη. Αλλά και προεκλογικά αυτό λέγαμε, λύση μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη.

Υπάρχουν ως ενδεχόμενα εκλογές – δημοψήφισμα;

Κατά την άποψή μου, δε χρειάζονται. Νομίζω ότι η βούληση του ελληνικού λαού, είναι πολύ νωπή, η εντολή που πήραμε δηλαδή, αλλά αν κοιτάξουμε από τις δημοσκοπήσεις που γίνονται, βλέπουμε ότι το σύνολο του ελληνικού λαού, μας στηρίζει. Αν θέλετε να πάρω και κάτι άλλο ως παράδειγμα, διότι είμαι από τους ανθρώπους που στην Αθήνα, αλλά κυρίως στην επαρχία, κινούμαι πολύ και βλέπω την πραγματικότητα δια γυμνού οφθαλμού, βλέπουμε πραγματικά ότι ο κόσμος μάς στηρίζει, μας τονώνει και μας λέει να μην κάνουμε πίσω.