Τη Μεγάλη Δευτέρα, η Βουλή των Ελλήνων έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων. Εδώ και πέντε χρόνια, με την επαχθή δανειακή σύμβαση που επιβλήθηκε στη χώρα, ήρθαν όλα τα μνημονιακά μέτρα της καταστροφής, που αποσάθρωσαν το κοινωνικό κράτος και διέλυσαν την ελληνική οικονομία. Και ενώ έγινε η αρχική καταστροφή, ακολούθησε και νέο μνημόνιο το οποίο συνέχισε τις περικοπές, τη λιτότητα και τη λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, βαφτίζοντας τη «νοικοκύρεμα». Αν ο λαός δεν «έριχνε» με τους αγώνες του και την ψήφο του, την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τώρα θα είχαμε το επόμενο μνημόνιο που μας έγινε γνωστό από το mail Χαρδούβελη.

Αυτή η εξεταστική  επιτροπή δεν έχει σκοπό με όρους εκδίκησης και ρεβάνς, να ποινικοποιήσει την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της πενταετίας. Με αυτή την πολιτική διαφωνούμε και την αντικρούουμε, με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο. Συνεπώς εδώ δεν στοχοποιούνται πολιτικές επιλογές, άλλα πιθανές ποινικές ευθύνες για Υπουργούς, ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους κάθε είδους, που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην άνευ όρων παράδοση της χώρας στους δανειστές.

Έτσι θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου και θα σταματήσει η αμφισβήτηση στο πολιτικό σύστημα, που δηλητηριάζει τη Δημοκρατία. Τα νούμερα που έχουμε στα χέρια μας, δείχνουν κατάφορα τη δραματική πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Το δημόσιο χρέος είναι πάνω από το 180% του ΑΕΠ από 127,1% που ήταν το 2009 και η ανεργία σκαρφάλωσε στο 27,5% από 9,5% που ήταν το 2009. Τα εργασιακά δικαιώματα ισοπεδώθηκαν, χωρίς κανείς να καταλάβει που αυτό βοηθά την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση δέχτηκαν ανεπανόρθωτα πλήγματα.

Εμείς δεν πρόκειται να θάψουμε το αμαρτωλό παρελθόν στα συντρίμμια της κοινωνικής κατάρρευσης που επέφεραν τα Μνημόνια. Απαιτείται  αλλαγή λογικής που θα αποτελέσει αρχή για τη νέα κοινωνία που ονειρευόμαστε να οικοδομήσουμε, όπου ο ελληνικός λαός δεν θα ντρέπεται για τη πολιτική του ηγεσία και θα ατενίζει το μέλλον με  υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Αυτή την ώρα, που η διαπραγμάτευση έχει το πρωταγωνιστικό ρόλο, τα ευρήματα της επιτροπής ίσως αποτελέσουν σημαντικά διαπραγματευτικά στοιχεία και χρήσιμα δεδομένα για να κατανοήσουμε πλήρως πως επήλθε αυτό το κοινωνικό χάος.

Τέλος, με όση ταχύτητα μας επιτρέπει η δύσκολη συγκυρία, θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανατείλει μία καινούρια περίοδος που θα αποκαταστήσει το κράτος πρόνοιας, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

 

Χρήστος Σιμορέλης

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τρικάλων