Την Πέμπτη 2 Ιουλίου, ύστερα από υπερβολικές καθυστερήσεις επιτέλους ξεκλείδωσε η τελική διαδικασία της Α' φάσης της κοινωφελούς εργασίας, με την ανάρτηση στις 11πμ του πίνακα με τους οριστικά επιτυχόντες.

Ας θυμίσουμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης είχε εξαγγελθεί το προηγούμενο φθινόπωρο, με την τότε κυβέρνηση και αρμοδίους, ουσιαστικά να το παγώνουν ευθύς εξαρχής. Αμέσως μετά τις εκλογές του Γενάρη, η νέα κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας, ανέφεραν πως αναλαμβάνουν τη δρομολόγησή του, επιχειρώντας τον εξορθολογισμό του και βελτιωμένες συνθήκες για τους απαράδεκτους όρους εργασίας των εργαζόμενων σε αυτά. Είχε παρεμβληθεί και η ετυμηγορία του Συνήγορου του Πολίτη για την κατάφωρη και παράνομη κατάργηση της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στα Κοινωφελή (βλ.  Δικαιώματα εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ). Κάτι που τελικά, στο πέρασμα των μηνών δε “χώρεσε” στα τρέχοντα και απέμεινε ως μετέωρη υπόσχεση για τα επόμενα.

Τα επόμενα επεισόδια στο σήριαλ, ήταν η έναρξη των αιτήσεων συμμετοχής από τους ανέργους τον Απρίλη, ένα μήνα μετά η έκδοση του προσωρινού πίνακα επιτυχόντων, το κάλεσμα για ενστάσεις και επεξεργασία τους εντός 10-15 εργάσιμων ημερών, που τελικά κάποια στιγμή διπλασιάστηκαν και ανακοινώθηκε η ημερομηνία της 22ας Ιουνίου, που ούτε αυτή τηρήθηκε φτάνοντας τελικά στις 2 Ιουλίου.

Ένα σήριαλ του στυλ ζήσε Μάη, παχιές οι μύγες τον Αύγουστο... που δεν τέλειωσε ακόμα και αφορά μακροχρόνια άνεργους ως επί το πλείστον στερημένους από οποιοδήποτε εισόδημα για ολόκληρα χρόνια.

Σε ότι αφορά το Δήμο Καλαμπάκας, μετά την Πέμπτη, τόσο η λειτουργία του τοπικού ΟΑΕΔ (ΚΠΑ), όσο και του γραφείου προσωπικού του Δήμου, ήταν εξυπηρετική, ομαλή και λειτουργική και μπράβο τους. Σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν, ανά την Ελλάδα υπάρχουν έντονες δυσλειτουργίες είτε στα ΚΠΑ, είτε στους δήμους, εξωθώντας στα άκρα την υπομονή των επιτυχόντων.

Μόνη αλγεινή εντύπωση σε ότι αφορά την Καλαμπάκα, είναι πως οι υπεύθυνοι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τον ορίζοντα ολοκλήρωσης του ελέγχου καταλληλότητας όσων καταθέτουν τα χαρτιά και της κλήσης τους για πρόσληψη, καλυπτόμενοι πίσω από το ανώτατο όριο που τους δίνει η προκήρυξη, τις 30 μέρες. Αυτό αποτελεί κάτι παραπάνω από ένδειξη πως η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει επιπόλαια το όλο θέμα. Συγκεκριμένα τα ερωτήματα είναι:

·        Επαρκεί το προσωπικού του γραφείου προσωπικού για την υποδοχή και επεξεργασία των 83 φακέλων και την διεκπεραίωσή τους σε εύγλωττο χρονικό διάστημα;

·        Υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίσπευση της διαδικασίας, ούτως ώστε ο κόσμος αυτός να πιάσει μια ώρα νωρίτερα δουλειά μετά την τόση καθυστέρηση που έχει υποστεί;

·        Υπάρχουν κάποιου άλλους είδους δημοτικές σκοπιμότητες για τη μεθόδευση της ημερομηνίας έναρξης των προσλήψεων και ποιες είναι αυτές;

Σε αυτό το στάδιο η δημοτική αρχή θα κριθεί από τα παραπάνω, απέναντι σε έναν κόσμο που έχει βιώσει τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στο έπακρο.

Κατά την έναρξη της εργασίας των Κοινωφελών θα κριθεί και στο σημαντικό κομμάτι, αν θα διασφαλίσει αξιοπρεπείς όρους εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των εργαζόμενων ή αν θα εργαλειοποιήσει αυτά τα απαράδεκτα προγράμματα για μικροπαραταξιακά συμφέροντα.

Ως γνωστό, και έχει γίνει μεγάλη ανάλυση σχετικά με αυτό, τα προγράμματα προώθησης της Απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ και ΕΣΠΑ συντάσσονται στην ευρύτερη αντιλαϊκή και αντεργατική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

- Ανακυκλώνουν την ανεργία και σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν πολιτική προστασίας των ανέργων, κρίνοντας το ποσοστό των δικαιούχων, όταν η μόνη τους εργασιακή προοπτική είναι να ξαναχτίσουν μόρια για το επόμενο πρόγραμμα μετά από 3-4-5 χρόνια.

- Καταλύουν τα εργασιακά δικαιώματα και το επίπεδο των αποδοχών. Από πότε η ίση εργασία κοστολογείται διαφορετικά, οι άδειες ανήκουν στην ιστορία και το να ασθενήσει εργαζόμενος σημαίνει απώλεια του ημερομισθίου;

- Χρησιμοποιούνται ως δούρειος ίππος στα εναπομείναντα δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού.

- Καλύπτουν την κατάρρευση των δομών και υπηρεσιών των δήμων λόγω της υποστελέχωσης που έχει επιβληθεί και προωθηθεί.

Ως εργαζόμενοι στα κοινωφελή, οφείλουμε να δηλώσουμε πως απαιτούμε ίσα δικαιώματα και ίση πληρωμή για ίση εργασία, με την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Έστω μια λειψής νομοθεσίας η οποία με τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων, έχει καταβαραθρώσει τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, και χρέος όλων μας είναι ο αγώνας για αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπή επιδόματα ανέργων για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Αυτές οι βασικές και ανθρώπινες ανάγκες του κόσμου της εργασίας, μέσα σε αυτόν και οι άνεργοι, καλούνται να αναμετρηθούν με τις αντεργατικές πολιτικές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσων τις εφαρμόζουν και επιχειρούν να τις εξωραΐζουν εντός της χώρας μας.

6/7/2015

Φλώρος Βασίλης, επιτυχών στο Δήμο Καλαμπάκας