Καθημερινά μπορείς να δεις στους δρόμους οδηγούς να κινούνται με υπερβολική ταχύτητα, να αλλάζουν επικίνδυνα λωρίδες, να περνούν στα στοπ χωρίς να επιβραδύνουν και γενικά να παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) δίχως να νοιάζονται για τους υπόλοιπους οδηγούς. Είναι οι λεγόμενοι επιθετικοί οδηγοί. Οι οδηγοί αυτοί είναι δυνατόν να θυμώσουν και να καταστούν επικίνδυνοι για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα γιατί κάποιος τους έκοψε το δρόμο ή γιατί ένα αυτοκίνητο που προπορεύεται παει αργά και τους καθυστερεί και οι δικαιολογίες που συνήθως δίνουν για την συμπεριφορά τους είναι αστείες. Σημαντικοί παράγοντες που έχουν άμεση συσχέτιση με την εμφάνιση επιθετικής οδήγησης είναι: η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του οδηγού (εχθρικός, ανασφαλής, ανταγωνιστικός, αγχώδης, αντισυμβατικός που δεν συμμορφώνεται στους κυκλοφοριακούς κανόνες) αλλά και η αλληλεπίδραση -κατά την οδήγηση - σκέψεων και συναισθημάτων που οφείλονται σε προβλήματα οικογενειακά, εργασιακά, προσωπικά.
Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε για το πρόβλημα της επιθετικής οδήγησης επειδή έτσι μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αποφεύγοντας δυσάρεστες καταστάσεις.
Τεχνικές που να μπορούν απόλυτα να μας προστατεύουν δεν υπάρχουν, όμως μπορούμε να σταθούμε σε τρία βασικά πράγματα.
1) Μην προκαλείτε να είστε προσεκτικοί και ευγενικοί οδηγοί. Χρησιμοποιείτε πάντοτε τους δείκτες σας έγκαιρα όταν θέλετε να αλλάξετε λωρίδα κυκλοφορίας. Μην κορνάρετε παρά μόνο όταν είναι εξαιρετικά αναγκαίο.
2) Αποφεύγετε άσεμνες χειρονομίες. Αυτές είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να εκνευρίσει  ένα οδηγό. Ακόμη και το κούνημα του κεφαλιού σε ένδειξη αποδοκιμασίας, είναι δυνατόν να ερεθίσει ένα άλλο οδηγό.
3) Προσαρμοστείτε. Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε οποιοσδήποτε και εάν είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιος οδηγεί με τρόπο που δεν είναι σωστός, είναι να παραμένετε ψύχραιμοι, μην το παίρνετε προσωπικά και αποφεύγετε να επιδεινώνετε μια τεταμένη κατάσταση.
Αναπτύσσοντας ένα τέτοιο τρόπο σκέψης ως οδηγός, δεν θα επηρεάζεστε πλέον στον ίδιο βαθμό από την αγένεια άλλων οδηγών συμβάλλοντας έτσι σε μεγαλύτερη οδική ασφάλεια για σας και τους άλλους.

Αριστοτέλης Κερασοβίτης

Υ.Σ Λίγα πράγματα για μένα...
Είμαι επί 28 έτη επαγγελματίας αυτοκινητιστής. Ασχολούμαι με την επικούρεια φιλοσοφία δίνοντας μέχρι τώρα αρκετές διαλέξεις. Μέλος του επικούρειου Κήπου των Αθηνών. Επίσης είμαι μέλος της θεατρικής ομάδας του Μεταθεάτρου "Κέντρο Τέχνης Τρικάλων".