Του Αθανάσιου Κουστέλιου, υποψήφιου βουλευτή

Εκλογές 2015! Ίσως από τις πιο σύντομες προεκλογικές περιόδους. Και με βρίσκουν υποψήφιο βουλευτή στην Π.Ε. Τρικάλων με το Ποτάμι. Δεν θα κρύψω ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στη ζωή μου. Η ασχολία μου με τα κοινά δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τα νεανικά και φοιτητικά μου χρόνια ένιωσα ότι η συμμετοχή και η εμπλοκή σε συλλογικές δράσεις, η συζήτηση και συχνά η αντιπαράθεση με στόχο την ανάδειξη ιδεών και την διαμόρφωση λύσεων είχαν ιδιαίτερο νόημα για μένα. Τα χρόνια πέρασαν εγώ μεγάλωνα, άρχισα να δουλεύω, έκανα οικογένεια, παρακολουθώντας και συχνά συμμετέχοντας ενεργά στις πολιτικές διεργασίες, άλλοτε με ικανοποίηση και άλλοτε με απογοήτευση για τις αδιέξοδες και καταστροφικές αντιπαραθέσεις.

Τα τελευταία χρόνια ζώντας μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες όλες αυτές τις βίαιες ανατροπές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο πίστεψα ότι όλοι μας θα καταλάβουμε ότι η ρήξη και η στείρα αντιπαράθεση ως τρόπος επικοινωνίας δεν θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν. Οι διαξιφισμοί για το ποιος φταίει περισσότερο και για το ποιος είναι χειρότερος δεν μπορούν να μας σώσουν αυτές τις δύσκολες ώρες. Στο μυαλό μου είχα τη σκέψη ότι όπως στη ζωή, η κρίση ενώνει, έτσι θα μπορούσε να γίνει και στην πολιτική. Αυτή η στάση και αυτή η πρόταση εκφράζεται καθαρά μόνο από το Ποτάμι.

Με μεγάλη ικανοποίηση πριν περίπου ένα χρόνο άκουγα τον Σταύρο Θεοδωράκη να μιλά για την ‘ενότητα του διαφορετικού’. Για την προσπάθεια να συνθέσουμε λύσεις μέσα από τις διαφορετικές μας θέσεις, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο έχουμε σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή είναι για μένα η καρδιά της ιδεολογίας του Ποταμιού, αυτή είναι η βασική συνισταμένη της πρότασης του. Γι αυτό αποφάσισα να ‘μπω στο Ποτάμι’.

Γιατί είναι ένας χώρος ανοιχτός σε ιδέες και απόψεις

Γιατί είναι αδιαπραγμάτευτη η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας

Γιατί κυριαρχεί η κουλτούρα της συνεργασίας

Γιατί πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στις πελατειακές σχέσεις

Γιατί πρέπει να είναι ο άνθρωπος στο επίκεντρο της πολιτικής

Γιατί θέλω οι πολίτες να ψηφίσουν με σύνεση και λογική και όχι από οργή και θυμό

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαι υποψήφιος βουλευτής με «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» στην Π.Ε. Τρικάλων

Αθανάσιος Κουστέλιος

Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας