π. Αθανασίου Τύμπα, θεολόγου- Μουσικού

Το πιο εύκολο πράγμα στις μέρες μας είναι να προμηθευτείς ναρκωτικά. Αν όχι στην πρώτη, σίγουρα στη δεύτερη καφετέρια της πόλης μας που θα μπει ένας νέος μπορεί να βρει  τον κατάλληλο άνθρωπο που θα του προμηθεύσει κοκαΐνη, ηρωίνη, χασίς, μαριχουάνα ή διάφορα σύγχρονα χάπια όπως το «έκστασι». Σε κάποια λύκεια της πόλης μας οι μαθητές μαζεύουν χρήματα μεταξύ τους και αναθέτουν σε κάποιον συμμαθητή τους να τους φέρει την άλλη μέρα στο σχολείο τσιγάρα από χασίς, που τα καπνίζουν ή στις τουαλέτες ή σε χώρους που δεν τους βλέπουν οι καθηγητές τους. Το ένα τσιγάρο από χασίς σήμερα κοστίζει πέντε ευρώ. Η χρήση αυτών των τσιγάρων καθώς και δυνατών ποτών, όπως το ουίσκυ και η βότκα, είναι πολύ συχνή και στις μαθητικές εκδρομές.

Δεν είναι σπάνιες και οι ειδήσεις στις εφημερίδες:« Καθηγήτρια συνελήφθη με ναρκωτικά. Οργιάζει το κύκλωμα ναρκωτικών στα σχολεία.»(Καθημερινή 13-1-90)

Ρώτησα πριν λίγο καιρό μια μητέρα, ενορίτισσά μου, που το παιδί της έπεσε θύμα των ναρκωτικών:«Ποια νομίζεις πως είναι η κυριότερη αιτία που το παιδί σου έπεσε σ' αυτή την παγίδα; ». Αυτή μου απάντησε:«Πάτερ το λάθος ήταν δικό μου. Ό,τι μου ζητούσε το παιδί μου του το αγόραζα. Θυμάμαι πως κάποτε τάιζα επί δέκα μέρες την οικογένειά μου ζυμαρικά για να μαζέψω χρήματα, ώστε να του αγοράσω ένα ακριβό ζευγάρι παπούτσια, που μου ζήτησε. Στο γυμνάσιο εκεί που  θα μπορούσα να του βάλω κάποιο όρια αυτό γύριζε στο σπίτι ό,τι ώρα ήθελε. Έμπλεξε με μια κακή παρέα και έγινε η ζημιά. Όταν το πήρα χαμπάρι ήταν πια αργά.»

Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι τα παιδιά που είναι τα πρώτα υποψήφια για τα ναρκωτικά είναι αυτά που δεν έχουν την αίσθηση της οικογένειας. Δεν ξέρουν τι θα πει μεσημεριανό τραπέζι, βραδινό φαγητό, γιορτάζει ο πατέρας ή η μητέρα, θα πάμε όλοι μαζί στην εκκλησία, θα πιούμε όλοι μαζί ένα καφέ ή τέλος πάντων δε γνωρίζουν κάποιες απλές υποχρεώσεις που έχουν ως μέλη της οικογένειας.

Εγκληματικές είναι και οι ενέργειες των γονέων του τύπου:«Πάρε παιδί μου δέκα ευρώ να φας έξω, διότι όταν γυρίσω απ' τη δουλειά δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω. » Ή:«θα σου έχω το κλειδί κρυμμένο στη γλάστρα στη βεράντα ν' ανοίξεις την πόρτα διότι είμαι κουρασμένη και θα κοιμηθώ νωρίς». Είναι δυνατόν να κοιμάται ήρεμα η μητέρα και ο πατέρας όταν το παιδί τους, μαθητής γυμνασίου ή λυκείου, διασκεδάζει μετά τις δώδεκα το βράδυ;

Όλα τα παραστρατήματα των παιδιών μας γίνονται κατά την διασκέδαση. Δεν πρέπει οι γονείς να αγνοούν ότι υπάρχουν σύγχρονα ναρκωτικά που ρίχνουν οι επιτήδειοι μέσα σε ακίνδυνα ποτά και τα οποία προκαλούν απώλεια της μνήμης για κάποιες ώρες. Στη συνέχεια βιάζουν ή ασελγούν πάνω στα θύματά τους και όταν αυτά συνέρχονται δε θυμούνται τίποτα. Πολλές κοπέλες διαπιστώνουν αργότερα την εγκυμοσύνη τους χωρίς να γνωρίζουν από ποιον προήλθε.

Γονείς, ας συνέλθουμε. Κάθε μέρα ως οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών μας ας τα ρωτάμε πώς πέρασαν στο σχολείο, πώς πέρασαν στη διασκέδαση τους, ποιοι είναι οι φίλοι τους. Καλό είναι να καλούμε συχνά τους φίλους των παιδιών μας στο σπίτι μας για να ελέγχουμε, με πνευματική διάκριση, το χαρακτήρα τους.

Τέλος ας έχουμε καθημερινά στο μυαλό μας τα λόγια του Ντοστογιέφσκι «δίχως Θεό όλα επιτρέπονται». Ας εμπνέουμε με κάθε τρόπο στα παιδιά μας από τη μικρή ηλικία το σεβασμό προς τον Θεό, τη μίμηση της ζωής των Αγίων και όχι τον «αμερικάνικο» τρόπο ζωής που προβάλλει η τηλεόραση, με τα πολλά υλικά αγαθά και τις ανούσιες διασκεδάσεις.