Σε αντίθεση με όλα εκείνα τα σενάρια που ήθελαν το έτος που μας πέρασε έτος παρένθεσης, το 2015 τελειώνει με θετικό πρόσημο και για την κοινωνία αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία δύσκολη χρονιά, με μεγάλες προκλήσεις και επικίνδυνους κάβους, η χώρα έμεινε όρθια, οι πολίτες έδωσαν ισχυρά μηνύματα και η αριστερή διακυβέρνηση άνοιξε και αυτή από την πλευρά της νέους δρόμους στον διαρκή αγώνα ενάντια στην οικονομική καταπίεση. Παρά τα συνεχή εμπόδια από το παλιό σύστημα εξουσίας και τους υποστηρικτές του, εντός και εκτός χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με ανιδιοτέλεια, στάθηκε δυνατά, πολλές φορές ενάντια σε όλους, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και προοπτικές ανασυγκρότησης της χώρας, με κοινωνικά θετικούς όρους.
Μετά από αυτή την διακυβερνητική εμπειρία είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με μεθοδικότητα το πλάνο απαλλαγής της χώρας από τον ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο, με την ταυτόχρονη δημιουργία πολιτικών για την ανάσχεση της λιτότητας. Η αντιμετώπιση των παθογενειών των προηγουμένων δεκαετιών θα πρέπει να προχωρήσει με όρους βελτίωσης του κράτους και όχι με όρους διάλυσης του. Τα κοινωνικά αγαθά θα πρέπει να προστατευτούν και το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να αποτελέσει την βάση για την στήριξη μιας πραγματικής οικονομίας με κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Η επόμενη χρονιά θα μας βρει και αυτή αντιμέτωπους με σημαντικές προκλήσεις, στις οποίες θα πρέπει να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Η ισχυροποίηση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, αλλά και η αλληλεγγύη αποτελούν τις βασικές δυνάμεις για την μάχη ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό. Στο πεδίο αυτό, το προηγούμενο διάστημα έγιναν σημαντικά βήματα. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά.
Δύο άμεσοι στόχοι για την χρονιά που μας έρχεται είναι επίσης η προστασία του ασφαλιστικού συστήματος και η στήριξη του αγροτικού κόσμου. Η συλλογική προσπάθεια θα πρέπει να εστιάσει στην προστασία του κοινωνικού ιστού και σε ότι αφορά τις συντάξεις αλλά και σε σχέση με την διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για την αγροτική οικογένεια. Ταυτόχρονα όμως με αυτούς τους αγώνες, πάγιος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, με την κοινωνία πρωτοπόρα. Η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας και η πίστη στις ικανότητές μας, θα επιτρέψουν να δοθεί νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και στην παραγωγικότητα και να αναζωογονηθεί άμεσα το οικονομικό κλίμα.
Το 2016 θα είναι και αυτό έτος αγώνων, με διαρκή προσπάθεια και δυσκολίες αλλά και με πραγματικές ευκαιρίες στην μάχη για την ανάσχεση της λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και όλοι μαζί θα καταφέρουμε να χτίσουμε σταθερά αναχώματα ενάντια στην ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομία και τους πολιτικούς εκφραστές της. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, το 2016 θα γίνει έτος εδραίωσης της κοινωνικής προόδου, με ελευθερίες, με δικαιώματα και με ανατροπή της ηγεμονίας των συντηρητικών δυνάμεων που θέλουν τους λαούς δέσμιους μιας οικονομίας χωρίς κανόνες, χωρίς προστασία. Αυτές οι προτεραιότητες θα καθορίσουν το νέο έτος, με αυτή την πυξίδα θα χαράξουμε τους νέους αγώνες μας.

Παναγιώτα Δριτσέλη
Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ