Πολλά βιβλία, αλλά και ειδικοί, μας δίνουν συνταγές για το πώς να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας. Επισημαίνουν συνήθως τα λάθη που θα πρέπει να αποφεύγουμε και μας λένε τι πρέπει να διορθώσουμε.

Πίσω από αυτές τις συμβουλές, είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τη μεταφορά ότι τα παιδιά είναι από ζυμάρι, και τα πλάθουν οι γονείς τους δίνοντας σχήμα στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους. Πίσω από αυτή τη μεταφορά κρύβεται η ιδέα του ελέγχου προς το παιδί, ότι οφείλουμε να το κατευθύνουμε για να γίνει όπως θέλουμε.

Ζούμε στην εποχή όπου οι γονείς δηλώνουν ότι ο έλεγχος αυτός έχει χαθεί, ότι λίγο πολύ έχουν αποτύχει. Αρκεί να σκεφτούμε τι συμβαίνει με την υπέρμετρη χρήση των κινητών και, παράλληλα, με την αμφισβήτηση του ρόλου του σχολείου από πολλά παιδιά.

Δεν είναι οι γονείς που αποτυγχάνουν να έχουν τον έλεγχο, εκείνο που αποτυγχάνει είναι η ίδια η μεταφορά του ελέγχου προς το παιδί. Χρειαζόμαστε ως γονείς και εκπαιδευτικοί, μια διαφορετική οπτική για το τι σημαίνει να βοηθάς ένα παιδί να μεγαλώσει.

Αυτά είναι λίγα λόγια από την χθεσινή εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από την Κινητή Μονάδα Παιδιών και Εφήβων, με θέμα: "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ: Τι περιμένουμε από αυτά; " στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων, στην αίθουσα "Θεόδωρου Μάρκελλου.

Ο παιδοψυχίατρος Δημήτρης Φιλοκώστας συζήτησε με τον εκπαιδευτικό Βασίλη Ζώη, την γονέα Μαρία Κλιάφα και την "φωνή του παιδιού" ψυχολόγο Χριστίνα Ποποντοπούλου σχετικά με τις προσδοκίες των γονέων απέναντι στα παιδιά. Τον ρόλο του συντονιστή της συζήτησης είχε η κα Αθηνά Βαλομάνδρα, ψυχολόγος.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να ακούσουν τις τοποθετήσεις των εισηγητών και στην πορεία να διατυπώσουν και οι ίδιοι τις δικές τους ερωτήσεις - επισημάνσεις. Σε ένα κατάμεστο κτήριο, το ενδιαφέρον του κόσμου κρατήθηκε ενεργό έως το τέλος της εκδήλωσης.

Παράλληλα με την εκδήλωση, για όσους γονείς το επιθυμούσαν, υπήρξε δημιουργική απασχόληση των παιδιών από τους Magic Castle Entertainment ,στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.