Πραγματικότητα αποτελεί από την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου το λεγόμενο «Νοσοκομείο Ημέρας» για ψυχικά πάσχοντες, που λειτουργεί στο πλαίσιο της νέας Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, η οποία μέχρι πρότινος είχε μόνο εξωτερικά ιατρεία.
Το «Νοσοκομείο Ημέρας» απευθύνεται στον ενήλικο πληθυσμό των ψυχικά πασχόντων, για τους οποίους η 24ωρη ψυχιατρική νοσηλεία δεν είναι αναγκαία, ενώ η αντιμετώπιση τους σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου δεν επαρκεί. H νέα κλινική παρουσιάστηκε σήμερα από τον Διοικητή κ. Δημήτρη Παρθένη ο οποίος τόνισε ότι η “η δομή εντάσσεται στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αφορά χρόνια περιστατικά – όχι βαρέα -, τα οποία έχουν ενταχθεί στην κοινότητα αλλά από καιρό εις καιρόν πέφτουν σε οξεία φάση και χρειάζονται σταθεροποίηση”.
Ήδη το Νοσοκομείο Ημέρας (φωτογραφία από ert.gr) διαθέτει 10 θέσεις νοσηλείας, ενώ στόχος της Διοίκησης είναι σε πλήρη ανάπτυξη η Ψυχιατρική κλινική να διαθέτει επιπλέον 10 κλίνες για τις εισαγγελικές παραγγελίες, που μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν σε Νοσοκομεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Σε μία τρίτη φάση, η οποία όμως αφορά το 2018, το ΓΝ Τρικάλων επιδιώκει να αποκτήσει και Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής.
Σύμφωνα με τον κ. Παρθένη, σήμερα η Ψυχιατρική Κλινική διαθέτει 3 ψυχιάτρους (Δ/ντη, Επιμελητή, Επικουρικό), ένα ψυχολόγο, 6 νοσηλευτές, κοινωνικό λειτουργό, ενώ σύντομα θα διαθέτει και εργοθεραπευτή. Η Διοίκηση προσβλέπει, παράλληλα, σε πρόσθετο προσωπικό για τη στελέχωσή της μέσα από τη διαδικασία των μετατάξεων.
Προς το παρόν, η Κλινική φιλοξενείται στον 4ο όροφο του ΓΝ Τρικάλων, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης που είναι σε εξέλιξη στο ισόγειο του παλαιού κτιρίου του ιδρύματος, ενώ το Νοσοκομείο Ημέρας στεγάζεται ήδη στο καινούργιο κτίριο του νοσηλευτικού ιδρύματος.