Υπόμνημα προς την ΕΡΓΟΣΕ με τις θέσεις του για τα προβλήματα που υφίστανται όσον αφορά τη συνύπαρξη του τρένου με την πόλη κατέθεσε ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων. Χαρακτηριστικά αναφέρουν:
«Με την ελπίδα ότι θα εξετάσετε τις θέσεις του συλλόγου μας υποβάλλουμε τις προτάσεις μας, προτάσεις στις οποίες καταλήξαμε μετά από μακροχρόνια ενασχόλησή μας με τα συγκεκριμένα θέματα.
1.  Σχετικά με την υφιστάμενη ισόπεδη διάβαση στο Κηπάκι Πύργου εκτιμούμε ότι πρέπει να διατηρηθεί και το ΑΣΙΔ να «δουλέψει» συνδεδεμένο με το νέο ΑΣΙΔ που θα εγκατασταθεί στον περιφερειακό.  Η συγκεκριμένη διάβαση έχει ενδοαστικό χαρακήρα,  συνεπώς τελείως διαφορετικό ρόλο από εκείνη του περιφερειακού.  Επιπλέον τονίζουμε ότι σε  όλα τα χρόνια της έως τώρα  λειτουργίας της δεν προέκυψε ποτέ  κανένα πρόβλημα ή ατύχημα.
2.  Πρέπει να συνδεθούν επτέλους, όπως έγινε από χρόνια στην πόλη της Καρδίτσας,   τα οδικά φανάρια με το ΑΣΙΔ τόσο στη διάβαση της οδού Πύργου, όπου έχουν γίνει  έως τώρα τα περισσότερα  θανατηφόρα ατυχήματα, όσο και στο νέο ΑΣΙΔ του περιφερειακού. 
3.  Ζητούμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των αυθαίρετων διαβάσεων που δημιουργήθηκαν με την καταστροφή της περίφραξης κατά μήκους της γραμμής.  Σήμερα υπάρχουν περίπου έντεκα τέτοιες «διαβάσεις» σε δύο από τις οποίες έχουν γίνει θανατηφόρα ατυχήματα.
Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αποτελεσματικά αν η ΕΡΓΟΣΕ εξέταζε το ενδεχόμενο της κατασκευής μικρών ημιυπόγειων διαβάσεων για τη διέλευση πεζών και ποδηλάτων.
Επειδή η γραμμή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά υπερυψωμένη (από 1 έως 2 μέτρα) από το έδαφος,  εάν μπορούσαν τα κελύφη των διαβάσεων αυτών να προκατασκευαστούν,  θα ήταν δυνατόν να τοποθετηθούν με μικρή χρονικά διακοπή της κυκλοφορίας στη γραμμή, επιλύοντας έτσι οριστικά το πρόβλημα, με σχετικά μικρό κόστος κατασκευής. 
Είμαστε στη διάθεσή σας για την όσο το δυνατό καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία για το καλό του σιδηροδρόμου στην πόλη μας».