Δασικές απαγορευτικές διατάξεις, με τις οποίες επιτρέπουν τη συλλογή κυρίως του τσαγιού και της ρίγανης κατά την εποχή της ωρίμανσης υπό όρους, έχουν εκδώσει τα δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας, με αφορμή την αλόγιστη συλλογή των αρωματικών αυτών φυτών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από διάφορους, με σκοπό την παράνομη εμπορία και με άμεσο κίνδυνο την εξαφάνισή τους από ορισμένες περιοχές του νομού.
Με ανακοίνωσή του ο διευθυντής Δασών Ν. Τρικάλων, Χρήστος Κουτσονάσιος, αφού αναφέρεται στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί κάποιος «φίλος της φύσης» να προχωρήσει στη συλλογή τσαγιού και ρίγανης από την ύπαιθρο, ζητά ταυτόχρονα τη συνδρομή των πολιτών, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο αυτό, που παρουσιάζει ολοένα και αυξανόμενη τάση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Κουτσονάσιο «από τα μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η συλλογή του τσαγιού. Μετά τις 10 Αυγούστου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, επιτρέπεται η συλλογή της ρίγανης. Και στις δύο περιπτώσεις, επιτρέπεται η συλλογή μόνον με κοπή και όχι εκρίζωση. Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι είναι πολυετή φυτά, τα οποία αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμά τους, αλλά και με σπόρους.
Συνεπώς, όσον αφορά τη συλλογή τους, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε αφενός να μην εκριζώνονται τα μητρικά φυτά και αφετέρου να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν τα νέα φυτά.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής κατ’ άτομο ανέρχεται στο 1,5 κιλό για προσωπική χρήση για τα αρωματικά φυτά που φύονται στα ορεινά του Νομού Τρικάλων και που είναι στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού, όπως η ρίγανη, το τσάι του βουνού, η μέντα, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, ο δυόσμος κ.ά.

ypaithros.gr